Разлика помеѓу преработките на „Бакарно време“

нема опис на уредувањето
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
{{Трипериоден систем}}
'''[[Енеолит]]от''', или '''Бакарнотобакарното доба''' го опфаќа периодот од 4.500 - 2000 год. пред н.е.
 
Првите сознанија за овој период, археолошките ископувања и истражувања во [[Република Македонија]], биле извршени пред повеќе од педесетина години. Тогаш за прв пат е констатирана [[енеолитска населба|енеолитската населба]] на Скопското Кале, неколкуте во Пелагонија, како: Шуплевец, Бакарно Гумно, Црнобуки, Висок Рид, Горни Висои, Крушеанска Чука, Тумба-Карамани. Во охридско-преспанскиот регион се регистрирани две населби: Устие на Дрим и "[[Црквени Ливади]]". Во поново време во кумановско, констатирана е енеолитска населба на Костоперска Карпа, "Жеглиговски Камен", во скопско "Врањак", во делчевско "Градиште" кај с. Град, а во кочанско "[[Пилаво]]".