Разлика помеѓу преработките на „Електронско писмо“

нема опис на уредувањето
Е-маил порака се состои од три компоненти,''пликот'' на пораката, ''насловот'' на пораката и ''тело'' на пораката. Насловот на пораката содржи контрола на информации, вклучувајќи ги, најмалку, авторот на [[електронска пошта]] и една или повеќе адреси на примачот. Обично исто така се додаваат описни информации како што е насловот во полето за предмет и печат за датум / време на праќање на пораката.
 
Првично е само текстуален (7-битни ASCII и други) комуникациски медиум, а сега е-мејлот е проширен и може да се прикачуваат додатоци со мулти-медиалнамедијална содржина, процес стандардизиран во [[Request for Comments|RFC]] 2045 преку 2049. Колективно, овие RFC се наречени [[мултинаменски интернет маил домени]] (MIME).
 
Електронска пошта претходи на почетокот на [[интернет]], и е всушност клучна алатка во креирањето на истиот,<ref>See {{Harv|Partridge|2008}} for early history of email, from origins through 1991.</ref> но историјата на модерни, глобални интернет-мејл услуги достигнува до почетокот на [[ARPANET]]. Стандарди за кодирање на e-mail пораки беа предложени уште во 1973 (RFC 561). Конверзија од ARPANET на интернет во раните 1980-ти го произведе јадрото на тековните услуги. Е-маил испратен во раните 1970-ти изгледа доста сличен на основнаата текст порака испратена на интернет денес.
 
=== LAN системи за електронска пошта ===
Во раните 1980-ти, мрежни [[персонален компјутер|персонални компјутери]] на [[LAN]] станаастанале многу значајни. Сервер-базирани системи слични на претходните супер системи беа развиени. Повторно овие системи првично дозволено комуникација само помеѓу корисниците најавени во истата серверска инфраструктура. Примерите вклучуваат:
* [[cc:Mail]]
* [[Lantastic]]
* [[ARPANET]], претходник на интернет денес, дефинирани првите протоколи за различни компјутери за размена на e-mail
* [[UUCP]] имплементација на не-Unix системи беа користени како отворен "лепак" меѓу различни маил системи, првенствено преку дајл-ап телефони
* [[CSNet]] се користи dial-up пристап до телефонски линк дополнителнидополнително на сајтови на ARPANET и потоа Интернет
 
Подоцнежните напори за интероперабилност на стандардизација вклучуваат:
 
=== Од SNDMSG дo MSG ===
Во раните 1970-ти, Реј Томлинсон ја обновiобновил постоечкаta алатка наречена [[SNDMSG]], така што тоа би можело да се направи копија од пораки (како фајлови) преку мрежата. [[Лоренс Робертс (научник) | Лоренс Робертс]], менаџерот на проектот за развој на ARPANET, ја зеде идејата за READMAIL, кога биле фрлени "последните" пораки кон терминалот на корисникот, и напишал програмата за [[блузи-20 # TENEX | TENEX]] во [[уредувачот на текст и коректор | Teco]] макроа наречени RD кои му овозможија пристап до индивидуални пораки.<ref name="livinginternet1">[http://www.livinginternet.com/e/ei.htm Email History]</ref> Barry Wessler then updated RD and called it NRD.<ref>[http://www.ir.bbn.com/~craig/email.pdf "The Technical Development of Internet Email"] Craig Partridge, April–June 2008, p.5</ref>
 
МартиMarti Yonke комбинирано ги пренапиша NRD за да го вклучи читањето, пристаппристапot до SNDMSG за испраќање, и системсистемot за помош, и да повика на нови WRD која подоцна биле познати како BANANARD. Џон Vittal тогаш ја има обновено оваа верзија за да вклучи 3 важни команди:''Поместување'' (во комбинација спаси / избриши команда), ''Одговор'' (утврдува кој одговор треба да биде испратен) ''напред'' (Испрати е-маил на лице кое не е веќе примател). Системот е наречен MSG. Со вклучување на овие карактеристики, MSG се смета за првата интегрирна модерна e-mail програма, од кои многу други апликации се спуштаа.<ref name="livinginternet1"/>
 
=== Подемот на ARPANET пошта ===
ARPAnet [[компјутерска мрежа]] направинаправила голем придонес во развојот на е-мејл. Постои еден извештај кој покажува експерименти меѓу систем-мејл трансфери кој почна кратко време по неговото формирање во 1969 година.<ref name="thvv" /> [[Реј Томлинсон]] обично е заслужен што е испратен прв мејл преку мрежа, започнување на користење на "[[Во знак |@]]" знак за поделба на имињата на корисникот и машината на корисникот во 1971 година, кога испрати порака од еден [[Digital Equipment Corporation]] [[декември-10]] компјутер на друг Dec-10. Двете машини се сместени еден до друг.<ref>[http://openmap.bbn.com/~tomlinso/ray/firstemailframe.html The First Email]</ref><ref>Wave New World,Time Magazine, October 19, 2009, p.48</ref> Работата на Томлинсон била брзо усвоена низ ARPANET, со што значително се зголеми популарноста на е-мејл. За многу години, е-мејл е [[убиец примена | Killer App]] на ARPANET, а потоа на интернет.
 
Повеќето други мрежи имаа свои e-mail протоколи и формати на [[електронска пошта | адреси]], како влијание на ARPANET, а подоцна и на интернет се зголеми, централна сајтови често беа домаќини на е-мејл [[Портал (телекомуникации) | портали]] кои ја положиле поштата меѓу интернет и другите мрежи. Интернет e-mail адресирање сеуште е комплицирана од потребата да се справи поштата наменета за овие постари мрежи. Некои добро познати примери од нив биле [[UUCP]] (најчесто Unix компјутери), [[BITNET]] (најчесто IBM и VAX главно на универзитетите), [[fidonet]] (персонални компјутери), [[DECnet | DECnet] ] (различни мрежи) и [[CSNET]] претходник на [[NSFNet]].
703

уредувања