Разлика помеѓу преработките на „Западна Европа“

ситна поправка
(дополнување)
(ситна поправка)
== Државно уредување на земјите од Западна Европа ==
'''Кралстовото Белгија''' е парламентарна монархија каде што на чело на државата е крал, а законодавната влас им припаѓа на кралот и на парламентот.
 
'''Република Франција''' е република на чело со претседател, кој има широки овластувања
 
'''Република Ирска''' е парламентарна република со претседател, а законодавен орган е парламентот
 
'''Големото Војводство Луксембург''' е уставна наследна монархија на чело со големиот војвода на Луксембург и со законодавна власт - Домот на пратениците
 
'''Кралството Холандија''' е уставна монархија на чело со кралица. Законодавната влас е во надлежност на кралицата и на парламентот.
 
'''Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска''' е парламентарна монархија на чело со кралица и со законодавен парламент. Во рамките на Кралството се наоѓаат Англија, Велс со национално собрание, Шкотска со посебен парламент и Северна Ирска со свое регионално собрание.
 
'''Монако''' е уставна монархија, кнежевство. На чело на државата има кнез, законодавната влас е во надлежност на кнезот и националниот совет.
 
1.634

уредувања