Разлика помеѓу преработките на „Западна Европа“

Додадени 3.880 бајти ,  пред 8 години
дополнување
(дополнување, обновување)
(дополнување)
| {{flag|ФРА}} || Париз || 543 965 || 65 073 482
|}
 
* {{flag|БЕЛ}}
== Државно уредување на земјите од Западна Европа ==
* {{flag|ИРС}}
'''Кралстовото Белгија''' е парламентарна монархија каде што на чело на државата е крал, а законодавната влас им припаѓа на кралот и на парламентот.
* {{flag|ЛУК}}
'''Република Франција''' е република на чело со претседател, кој има широки овластувања
* {{flag|МОН}} - понекогаш се смета и за јужноевропска земја
'''Република Ирска''' е парламентарна република со претседател, а законодавен орган е парламентот
* {{flag|ВБР}}
'''Големото Војводство Луксембург''' е уставна наследна монархија на чело со големиот војвода на Луксембург и со законодавна власт - Домот на пратениците
* {{flag|ХОЛ}}
'''Кралството Холандија''' е уставна монархија на чело со кралица. Законодавната влас е во надлежност на кралицата и на парламентот.
* {{flag|ФРА}}
'''Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска''' е парламентарна монархија на чело со кралица и со законодавен парламент. Во рамките на Кралството се наоѓаат Англија, Велс со национално собрание, Шкотска со посебен парламент и Северна Ирска со свое регионално собрание.
'''Монако''' е уставна монархија, кнежевство. На чело на државата има кнез, законодавната влас е во надлежност на кнезот и националниот совет.
 
== Релјеф ==
Поголемиот дел на територијата на Западна Европа се одликува со едноличен низински релјеф. Во него се издвојуваат територии под типични низни и поголеми котлини во широките речни долини. Најкарактеристична низинска земја е Холандија. Нејзината територија, поради погодните услови, е најнаселена и со најразвиено стопанство.
Старите ниски зарамнети планини се претежно со мали релативни височини до околу 500м. Поретки се планините што се издигаат на 1000м. Такви се планините во Велика Британија, Ардените во Белгија и Централниот Масив во Франција. Сите овие планини со своите рудни богатства се основата за појавата и развојот на првата индустрија во светот, така што во нивна непосредна влизина се развиени поголем број рударски и индустриски населби.
Младите набрани планини во Западна Европа се незначително застапени. Опфаќаат делови од Пиринеите и од Француските Алпи. Тие се одликуваат со типичен високопланински релјеф чии врвови се под постојан снег и мраз, со присуство на глечери. Меѓу Франција и Италија се наоѓа Мон Блан (4810м), највисокиот врв во Европа. Остатоци од глацијалните периоди има и на некои од планините во Шкотска.
 
== Карти за Западна Европа ==
1.565

уредувања