Разлика помеѓу преработките на „Чадорест бор“

Одземен 191 бајт ,  пред 9 години
с
с
== Занимливости==
 
TheВо plantЕвропа wasдрвото firstпрв introducedго toдонел Europeшкотскиот byботаничар Џон Гулд Вејч in Septemberво 1860.<ref name = "Hortus Veitchii">{{цитирана книга | author=James Herbert Veitch| title=Hortus Veitchii| publisher=Caradoc Doy | year=2006 reprint|pages=51–52| isbn=0-9553515-0-2}}</ref>
Чадорестиот бор (којамаки) е симбол на принцот [[Хисахито]], трет во наследната линија на [[Цар на Јапонија|јапонскиот престол]].
 
Наодите од анализите со [[инфрацрвена спектроскопија]] укажуваат на тоа дека [[балтички килибар|балтичкиот килибар]] доаѓа од чадорестите борови, а не од дрва од фамилиите [[АраукариитеАраукарии]]те и [[Боровите]], како што се сметало порано.<ref>Wolfe AP, Tappert R, Muehlenbachs K, Boudreau M, McKellar RC, Basinger JF, Garrett A. (2009). A new proposal concerning the botanical origin of Baltic amber. Proc Biol Sci. 276(1672):3403-12. {{doi|10.1098/rspb.2009.0806}} PMID 19570786</ref>
The plant was first introduced to Europe by Џон Гулд Вејч in September 1860.<ref name = "Hortus Veitchii">{{цитирана книга | author=James Herbert Veitch| title=Hortus Veitchii| publisher=Caradoc Doy | year=2006 reprint|pages=51–52| isbn=0-9553515-0-2}}</ref>
 
Наодите од анализите со [[инфрацрвена спектроскопија]] укажуваат на тоа дека [[балтички килибар|балтичкиот килибар]] доаѓа од чадорестите борови, а не од дрва од фамилиите [[Араукариите]] и [[Боровите]], како што се сметало порано.<ref>Wolfe AP, Tappert R, Muehlenbachs K, Boudreau M, McKellar RC, Basinger JF, Garrett A. (2009). A new proposal concerning the botanical origin of Baltic amber. Proc Biol Sci. 276(1672):3403-12. {{doi|10.1098/rspb.2009.0806}} PMID 19570786</ref>
 
== Наводи ==