Електронско писмо: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Ред 73:
Во раните 1970-ти, Реј Томлинсон ја обновi постоечкаta алатка наречена [[SNDMSG]], така што тоа би можело да се направи копија од пораки (како фајлови) преку мрежата. [[Лоренс Робертс (научник) | Лоренс Робертс]], менаџерот на проектот за развој на ARPANET, ја зеде идејата за READMAIL, кога биле фрлени "последните" пораки кон терминалот на корисникот, и напишал програмата за [[блузи-20 # TENEX | TENEX]] во [[уредувачот на текст и коректор | Teco]] макроа наречени RD кои му овозможија пристап до индивидуални пораки.<ref name="livinginternet1">[http://www.livinginternet.com/e/ei.htm Email History]</ref> Barry Wessler then updated RD and called it NRD.<ref>[http://www.ir.bbn.com/~craig/email.pdf "The Technical Development of Internet Email"] Craig Partridge, April–June 2008, p.5</ref>
 
Марти Yonke комбинирано ги пренапиша NRD за да го вклучи читањето, пристап до SNDMSG за испраќање, и систем за помош, и да повика на нови WRD која подоцна беше познат како BANANARD. Џон Vittal тогаш ја има обновено оваа верзија даза года вклучитевклучи 3 важни команди:''Поместување'' (во комбинација спаси / избриши команда), ''Одговор'' (утврдува кој одговор треба да биде испратен) ''напред'' (Испрати е-маил на лице кое не е веќе примател). Системот е наречен MSG. Со вклучување на овие карактеристики, MSG се смета за првата интегрирна модерна e-mail програма, од кои многу други апликации се спуштаа.<ref name="livinginternet1"/>
 
=== Подемот на ARPANET пошта ===
ARPAnet [[компјутерска мрежа]] направи голем придонес во развојот на е-мејл. Постои еден извештај кој покажува експерименти меѓу систем-мејл трансфери кој почна кратко време по неговото формирање во 1969 година.<ref name="thvv" /> [[Реј Томлинсон]] обично е заслужен што е испратен прв мејл преку мрежа, започнување на користење на "[[Во знак |@]]" знак за поделба на имињата на корисникот и машината на корисникот во 1971 година, кога испрати порака од еден [[Digital Equipment Corporation]] [[декември-10]] компјутер на друг Dec-10. Двете машини се сместени еден до друг.<ref>[http://openmap.bbn.com/~tomlinso/ray/firstemailframe.html The First Email]</ref><ref>Wave New World,Time Magazine, October 19, 2009, p.48</ref> Работата на Томлинсон беше брзо усвоена низ ARPANET, со што значително се зголеми популарноста на е-мејл. За многу години, е-мејл е [[убиец примена | Killer App]] на ARPANET, а потоа на интернет.
 
Повеќето други мрежи имаа свои e-mail протоколи и формати на [[електронска пошта | адреси]], како влијание на ARPANET, а подоцна и на интернет се зголеми, централна сајтови често беа домаќини на е-мејл [[Портал (телекомуникации) | портали]] кои ја положиле поштата меѓу интернет и другите мрежи. Интернет e-mail адресирање сеуште е комплицирана од потребата да се справи поштата наменета за овие постари мрежи. Некои добро познати примери од нив биле [[UUCP]] (најчесто Unix компјутери), [[BITNET]] (најчесто IBM и VAX главно на универзитетите), [[fidonet]] (персонални компјутери), [[DECnet | DECnet] ] (различни мрежи) и [[CSNET]] претходник на [[NSFNet]].
 
Еден пример на интернет e-mail адреса која изнесе mail на корисникот во домаќин UUCP:
 
<pre>hubhost!middlehost!edgehost!user@uucpgateway.somedomain.example.com</pre>
 
Ова е потребно бидејќи во раните години UUCP компјутери не се одржуваа (и не можеше да се консултираает централните сервери за) информации за локацијата на сите хостови кои се разменија со маил, туку само се знаеше како да комуницира со неколку соседни мрежи, е-мејл пораки (и други податоци како што се [[Usenet | Usenet Вести]]) беа донесени заедно во синџирот меѓу домаќините кои експлицитно се согласија да разменуваат податоци едни со други. (Крајот на [[UUCP проект за мапирање]] обезбеди форма на мрежа за рутирање врз база на податоци за е-мејл.)