Разлика помеѓу преработките на „Електронско писмо“

нема опис на уредувањето
===Пренасочувања===
Испраќање на текстуални пораки по електронски пат може да се каже дека датира од [[Morse code]] телеграф од средината на 1800-тите;На светскиот саем [[1939]] во Њујорк, каде [[IBM]] испрати писмо со честитки од Сан Франциско до Њујорк на IBM радио-тип, нарекувајќи со набрзо замена за mail сервисот во светот на утрешнината.<ref>[http://hbswk.hbs.edu/item/4138.html "The Watsons: IBM's Troubled Legacy"]</ref> [[Телепринтер]]и се користени во Германија за време на Втората светска војна<ref>See File:Gestapo anti-gay telex.jpg</ref> и употребата се шири до крајот на 1960-тите години кога беше претставена [[Телекс | Телекс мрежа]]. Покрај тоа, имаше слични, но некомпатибилни [[Телекс # Teletypewriter_eXchange | американски TWX]], кој остана во употреба до крајот на 1980-тите.<ref>[http://www.baudot.net/docs/kimberlin--telex-twx-history.pdf "Telex and TWX History"], Donald E. Kimberlin, 1986</ref>
 
=== Хост-базирани системи за пошта ===
Со воведувањето на [[Систем за компатибилно споделување]] (CTSS) во 1961 година од страна на [[Масачусетс Институтот за технологија | МИТ]]<ref> "CTSS, Compatible Time-Sharing System" (September 4, 2006), [[University of South Alabama]], http://www.cis.usouthal.edu/faculty/daigle/project1/ctss.htm USA-CTSS].</ref> за прв пат повеќе корисници беа во можност да влезат во централниот систем<ref>an [[IBM 7094]]</ref> од далечински dial-up терминали, за чување и споделување додадени фајлови на централниот диск..<ref>
[[Tom Van Vleck]], "The IBM 7094 and CTSS" (September 10, 2004), ''Multicians.org''
([[Multics]]), web: [http://www.multicians.org/thvv/7094.html Multicians-7094].
</ref>
 
Неслужбени начини на користење на ова е да поминат пораки и се прошири за да се создаде првиот вистински е-маил:
* [[Систем за компатибилно споделување]] (CTSS) од [[Масачусетс Институтот за технологија | МИТ]], во 1965 година <ref name="thvv">{{cite web|url=http://www.multicians.org/thvv/mail-history.html|title=The History of Electronic Mail|author=Tom Van Vleck}}</ref>
 
Други рани системи за споделување имаа свои e-mail апликации:
* 1972 - [[Unix]] [[E-mail (Unix) | пошта]] програмата <ref>[http://minnie.tuhs.org/cgi-bin/utree.pl?file=V3/man/man1/mail.1 Version 3 Unix mail(1) manual page from 10/25/1972]</ref><ref>[http://minnie.tuhs.org/cgi-bin/utree.pl?file=V6/usr/man/man1/mail.1 Version 6 Unix mail(1) manual page from 2/21/1975]</ref>
* 1972 - APL поштенското сандаче од [[Лоренс М. раса | раса Лари]]<ref>[http://www.jsoftware.com/papers/APLQA.htm APL Quotations and Anecdotes], including [[Leslie H. Goldsmith|Leslie Goldsmith]]'s story of the Mailbox</ref><ref>[http://www.actewagl.com.au/Education/communications/Internet/historyOfTheInternet/InternetOnItsInfancy.aspx History of the Internet, including Carter/Mondale use of email]</ref>
* 1981 - [[IBM OfficeVision | ресор]] од страна на IBM
* 1982 - [[All-In-1]]]<ref>[https://research.microsoft.com/en-us/um/people/gbell/Digital/timeline/1982.htm Gordon Bell's timeline of Digital Equipment Corporation]</ref> од [[Digital Equipment Corporation]]
 
Иако имаат сличен концепт, сите овие оригинални системи за електронска пошта се со многу различни карактеристики и излегоа некомпатибилни системи. Тие дозволија комуникација само помеѓу корисниците најавени во ист хост или "супер" - иако ова може да биде стотици или дури и илјадници корисници во рамките на една организација.
 
 
 
455

уредувања