Разлика помеѓу преработките на „Електронско писмо“

нема опис на уредувањето
 
Првично е само текстуален (7-битни ASCII и други) комуникациски медиум, а сега е-мејлот е проширен и може да се прикачуваат додатоци со мулти-медиална содржина, процес стандардизиран во [[Request for Comments|RFC]] 2045 преку 2049. Колективно, овие RFC се наречени [[мултинаменски интернет маил домени]] (MIME).
 
Електронска пошта претходи на почетокот на [[интернет]], и е всушност клучна алатка во креирањето на истиот,<ref>See {{Harv|Partridge|2008}} for early history of email, from origins through 1991.</ref> но историјата на модерни, глобални интернет-мејл услуги достигнува до почетокот на [[ARPANET]]. Стандарди за кодирање на e-mail пораки беа предложени уште во 1973 (RFC 561). Конверзија од ARPANET на интернет во раните 1980-ти го произведе јадрото на тековните услуги. Е-маил испратен во раните 1970-ти изгледа доста сличен на основнаата текст порака испратена на интернет денес.
 
Електронски писма базирани на мрежа првично беа разменувани на ARPANET во екстензии на [[File Transfer Protocol]] (FTP), но сега тоа е извршено од страна на [[Протокол за пренос на едноставна пошта]] (SMTP), првпат објавен на [[интернет стандард]] 10 (RFC 821) во 1982 година. Во процесот на транспорт на е-мејл пораки помеѓу системите, SMTP комуницира со испорака на параметри користејќи го ''пликот'' на пораката одвоено од пораката и (заглавјето и телото) за себе.
 
 
 
 
 
 
455

уредувања