Разлика помеѓу преработките на „Источнословенски јазици“

с
нема опис на уредувањето
(Нова страница: {{Infobox Language family |name = Источнословенски |map = 275px |map_caption = {{legend|#008000|Земји ка...)
 
с
 
== Историја ==
Тешко е да се одреди кога [[староруски јазик|стариот источнословенски јазик]] (нар.наречен староруски„староруски“) се раздвоил од општиот прасловенски јазик ([[VI век|VI]]–[[XI век]]).
 
Историјата на источнословенските јазици е мошне сензитивна тема, бидејќи сите народи сакаат што подолга историја за сопствениот јазик. Затоа мораме да се направи круцијална разлика помеѓу историјата на ''дијалектидијалектите'' и историјата на ''книжевникнижевните јазици'' кои ги користеле источните словени ги користеле. Иако во највеќето стари текстови може да се види дијалектот на авторот, тие исто така видно се труделе да пишуваат на [[старословенски јазик|јазик различен од нивните дијалекти]] и да одбегнуваат правење на грешки по кои денес ние би можеле даденес ги лоцираме.
 
Во обата случаја мораме да запомниме дека историјата на источнословенските јазици е позната само преку [[пишување|пишани]] текстови, а не знаеме како авторите на тие текстови зборувале во секојдневниот говор, а да не стане збор за говорот на неписмените селани.
{{словенски јазици}}
 
[[Категорија:Источнословенски јазици| ]]
[[Category:East Slavic languages| ]]
[[Категорија:Словенски јазици]]
 
[[ast:Eslavu Oriental]]