Разлика помеѓу преработките на „Инвестициска банка“

нема опис на уредувањето
'''Инвестициска банка''' ([[англиски]]: investment''Investment bank'') претставува финансиска институција која се занимава со посредување во издавањето [[хартии од вредност]] и со тргување со хартии од вредност за сметка на своите клиенти, како и во свое име и за своја сметка. Инвестициските банки помагаат при иницијалната продажба на хартиите од вредност на примарниот пазар, а се јавуваат и во улога на [[брокер]]и и [[дилер]]и кои вршат тргување со хартиите од вредност на секундарниот пазар. За разлика од комерцијалните [[банка|банки]], овие банки не примаат [[депозит]]и и не даваат [[кредит]]и.
 
== Настанок и развој ==