Скапоцен камен: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][непроверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
сНема опис на уредувањето
Ред 1:
(исто'''Скапоцен така и се нарекувакамен''' ('''драг''', или полудраг камен,'''драгоцен''' или '''бесценет камен''') е парче од [[минерал]] кој во исполирана и изделкана форма се користи за правење накит или други украси. Меѓутоа одредени карпести (како lapis lazul ,(син камен)) и осргански материјали ( како килибарот или ахатот(црн килибар)) не се минерали но сепак се користат за изработка на накит поради нивниот сјај или нивните физички особини кои имаат уметничка вредност.Реткоста е уште една карактеристика која што ја дава вредноста на скапоцениот камен. Уште од 19 век , од најраната антика освен за накит , изрезбаните и гравираните скапоцени камења како пехарите биле најголемите луксузни уметнички форми,Резбаријата на Carl Fabergé била последната најзначајна изработка во оваа традиција.
 
=== '''Скапоцен камен''' ===
 
 
==== '''''Скапоцен камен или скапоценост''''' ====
(исто така и се нарекува драг или полудраг камен,драгоцен или бесценет ) е парче од минерал кој во исполирана и изделкана форма се користи за правење накит или други украси. Меѓутоа одредени карпести (како lapis lazul ,(син камен)) и осргански материјали ( како килибарот или ахатот(црн килибар)) не се минерали но сепак се користат за изработка на накит поради нивниот сјај или нивните физички особини кои имаат уметничка вредност.Реткоста е уште една карактеристика која што ја дава вредноста на скапоцениот камен. Уште од 19 век , од најраната антика освен за накит , изрезбаните и гравираните скапоцени камења како пехарите биле најголемите луксузни уметнички форми,Резбаријата на Carl Fabergé била последната најзначајна изработка во оваа традиција.
 
==== '''Особености и подредба''' ====
Ред 310 ⟶ 304:
Може да се додадат хемиски додатоци за да се создаде вештачка верзија на рубинот, и сите други природни бои на сафирот и плус сите други бои кои не се виделе во геологијата. Вештачкиот материјал за сафир е идентичен на природниот сафир, освен тоа тој може да се направи без недостатоци кои може да се најдат во природниот камен. Недостатокот на процесот Вернеул е дека големите кристали имаат висок процент на внатрешна крутина. Многу методи на рачната изработка на сафирот се варијации на процесот Цохралски кој е измислен во 1916 година.
Во овој процес мал сафирен кристал се натопува во сад направен од скапоценеиот метал родиум, кој содржи стопена алуминиум , а потоа полека сеповлекува на со стапка од 1 до 100мм на час. На крајот алуминиумот се кристализира , создавајки голем долг камен во форма на морков со големина од над 400мм во дијаметар и со тежина од околу 500 кг.
 
 
[[Категорија:Скапоцени камења| ]]
[[Категорија:Материјали]]
[[Категорија:Минералогија]]
[[Категорија:Минерали|*]]
[[Категорија:Накит]]
 
[[af:Edelsteen]]
[[ar:أحجار كريمة]]
[[ast:Xema (xeoloxía)]]
[[az:Qiymətli daşlar]]
[[be:Каштоўныя камяні]]
[[be-x-old:Каштоўныя камяні]]
[[bg:Скъпоценен камък]]
[[ca:Gemma]]
[[cs:Drahokam]]
[[da:Smykkesten]]
[[de:Schmuckstein]]
[[et:Vääriskivi]]
[[el:Πολύτιμος λίθος]]
[[en:Gemstone]]
[[es:Gema]]
[[eo:Gemo]]
[[fa:سنگ‌های قیمتی]]
[[fr:Gemme]]
[[gl:Xema (mineraloxía)]]
[[ko:보석]]
[[haw:Gema]]
[[hr:Drago kamenje]]
[[id:Batu permata]]
[[it:Gemma (mineralogia)]]
[[he:אבן חן]]
[[jv:Watu permata]]
[[kn:ರತ್ನದ ಕಲ್ಲು]]
[[sw:Kito]]
[[ht:Pyè presye]]
[[la:Gemma (lapis)]]
[[lv:Dārgakmens]]
[[lb:Eedelsteen]]
[[lt:Brangakmenis]]
[[hu:Drágakő]]
[[my:ကျောက်မျက် ရတနာ]]
[[nl:Edelsteen]]
[[ja:宝石]]
[[no:Edelsten]]
[[nn:Smykkestein]]
[[pl:Kamienie szlachetne]]
[[pt:Gema (mineralogia)]]
[[ro:Piatră prețioasă]]
[[qu:Umiña]]
[[ru:Драгоценные камни]]
[[simple:Jewel]]
[[sk:Drahokam]]
[[sl:Dragulj]]
[[sr:Драго камење]]
[[sh:Dragulj]]
[[fi:Jalokivi]]
[[sv:Ädelsten]]
[[tl:Batong-hiyas]]
[[th:อัญมณี]]
[[tr:Değerli taş]]
[[uk:Дорогоцінне каміння]]
[[ur:جواہرات]]
[[vi:Ngọc]]
[[zh:寶石]]