Разлика помеѓу преработките на „Фердинанд II (Арагон)“

с
нема опис на уредувањето
(дополнување)
с
Со цел да го зајакнат католицизмот, во 1478. ја создале [[Шпанска инквизиција|шпанската инквизиција]], која била под нивна директна власт, за разлика од средновековната која била под контрола на папата.
 
Фердинанд бил не само вешт политичар, туку и талентиран воен заповедник. И покрај тоа што не бил мошне впечатлив, бил многу шармантен, а поради силната љубов кон ловот, витешките турнири, коцкањето и жените, станал своевидно овоплотување на она што се вика ренесансен владетел. По смртта на Изабела тој се нашол во непријатна положба како бивш [[крал]], а тоа траело до 1506 година, т.е. до смртта на неговиот зет Филип Убавиот. Тогаш Фердинанд се враќа во [[Кастилја]] како регент кој ќе владее наместо својата ќерка [[Хуана I Кастилјска|Хуана]]. Славољубов, но спремен кон компромиси, Фердинанд во [[Италијанските војни]] (1511-1513) за Шпанија освојува многу територии на Апенинскиот Полуостров.<ref>Историја - сеопфатен визуелен водич - Адам Харт-Дејвис, Скопје 2009</ref>
 
== Заклучок ==
540

уредувања