Разлика помеѓу преработките на „Обврзница“

Додадени 578 бајти ,  пред 13 години
нема опис на уредувањето
(Нова страница: obvrznicite kako i akciite se hartii od vrednost.tie ja iskazuvaat vrednosta i kamatata koja prodavacot treba da mu ja isplati na kupuvacot.znaci prodavaco ja poseduva obv...)
 
{{внимание}}
obvrznicite kako i akciite se hartii od vrednost.tie ja iskazuvaat vrednosta i kamatata koja prodavacot treba da mu ja isplati na kupuvacot.znaci prodavaco ja poseduva obvrznicata,toj moze da ja prodade vo zamena za pari koj treba da gi vrati zgolemeni znaci so kamata.prodavacot obicno e pretprijatie a kupuvac sirokata narodna publika(covekot).vrednosta na obvrznicata obicno ne e pogolema od 1000evra.
'''Обврзниците''', како и акциите, се [[Хартија од вредност|хартии од вредност]]. Тие ја искажуваат вредноста и каматата која продавачот треба да му ја исплати на купувачот. Продавачот ја поседува обврзницата, тој може да ја продаде во замена за пари кои треба да ги врати зголемени со камата. Продавачот обично е претпријатие, а купувач е широката народна јавност (човекот). Вредноста на обврзницата обично не е поголема од 1000 евра. Постои ризик оваа обврзница да биде заменета со акции или да ѝ биде намалена номиналната вредност. Но овој ризик е многу помал во однос на ризикот кај акциите.
postoi normalno rizik ovaa obvrznica znaci da bide zameneta so obicno akcii ili da i bide namalena nominalnata vrednost.no ovoj rizik e mnogu pomal vo odnos na rizikot od rizikot kaj akciite.
 
 
{{Економија-никулец}}
 
[[Категорија:Економија]]