Разлика помеѓу преработките на „Бугарија“

Економијата почнува да се гради во режим на планирано стопанство. До крајот на 1950-тите години стандардод на живот значително се подобрува, но во исто време се бара строга цензура и контактите со земји надвор од социјалистичкиот камп се ограничуваат значително. При [[Тодор Живков]] НР Бугарија ги изградила наjголемите индустриски капацитети на Балканите - металургички комплекс "[[Кремиковци]]", индустриски комплекс "[[Црвена могила]]", нуклеарна централа "Козлодуj" и компјутерната фабрика во [[Правец]]. Во 1979 година во вселената слета првиот Бугарин - [[Георги Иванов]], а под раководството на Људмила Живкова во 1981 година Бугарија слави 1300 години од своето основање. До овој момент планската економија веќе е во застој, а реформите на Живков од 1980-тие не постигнуваат саканиот резултат. Набргу по падот на Берлинскиот ѕид доаѓа и крајот на комунистичкото владеење. Бугарија презема на патот на парламентарната демократија и пазарната економија, но дури по 2000 година просечните показатели на развој остануваат пониски од социјалистичката ера. По 2004 година започнува брзо подобрување на ситуацијата, а членството во Европската унија се одвива во 2007 година. Истата година Бугарија потпишува и ратификува [[Лисабонскиот договор]]. И покрај силниот економски подем во последниве години, земјата продолжува да има сериозни проблеми со правниот систем, [[корупција]]та, квалитетот на јавните услуги и демографскиот пад.
 
== ГеографијаПрирода ==
[[Податотека:Selo Kostenets rain.jpg|thumb|200px|Поглед на планината [[Рила]]]]
 
Вкупната површина на земјата изнесува 111110 001994 km², и според тоа се наоѓа на [[Листа на држави и територии по површина|102105 место по големина во светот]]. Таа граничи со [[Црно Море]] на исток, со [[Република Грција]] 494 km и [[Република Турција]] граничи на југ 240, со [[Република Србија]] 318км2 ,и [[Република Македонија]] на запад 148 km, и со [[Романија]] на север 608 km. Климата во Бугарија е умерена континентална со топли лета и ладни зими. Подрачјата кои се наоѓаат на голема надморска височина имаат кратки ладни лета и долги жешки зими. Врнежите се движат од 500 милиметри во североисточна Бугарија до 2600 милиметри во планините на југозапад.
 
Бугарија има неколку посебни топографски карактеристики: Стара Планина, Дунавската рамнина, Тракиската низина и Родопа планина. Стара Планина дели земјата на два приближно еднакви региони: северниот е зафатен од Дунавската рамнина, каде што се наоѓаат најмногу плодните земји; јужниот е претежно планински, со исклучок на тракиската низини и басейнът на реката [[Марица]]. Висинските екстреми на Бугарија се врв [[Мусала]] (2925 m) и Црно Море (0 m).
Висинските екстреми на Бугарија се врв [[Мусала]] (2925 м) и Црно Море (0 м).
 
Околу 35 проценти од територијата на Бугарија е покриена со шума, а околу 30 проценти се погодни за земјоделство. Биодиверзитетот е заштитено во три национални паркови, 11 природни паркови и 17 резервати. Во нив растат некои од најстарите дрвја во светот, како Байкушевата Мура. Флората опфаќа над 3800 видови, од кои 150 се загрозени и 170 се [[ендемит]]и. Фауната е претставена од [[кафеава мечка]], [[чекал]], [[евроазиски рис]], [[царски орел]], [[египетски лешинар]], [[црноморски делфин]] и други.
 
Бугарија е потписник и ратификувала Протоколот од Кјото, и постигна неговата цел, намалувајќи своите емисии на јаглерод диоксид со 30 проценти од 1990 година. Тешката индустријализација и постоењето на многу термоцентрали се причина за силно загадување на воздухот и почвата. Во последните години неколку програми ја подобруваат состојбата на животната средина.
 
== Население ==
129

уредувања