Разлика помеѓу преработките на „Пиринејски Полуостров“

с
нема опис на уредувањето
с
с
== Јазици ==
* [[Андора]]
** [[Каталонски јазик|каталонски]]
* [[Гибралтар]]
** [[Англиски јазик|англиски]]
* [[Португалија]]
** [[Португалски јазик|португалски]]
** [[МирандискиМирандски јазик|мирандски]] (официјално признаен)
* [[Шпанија]]
** [[Баскиски јазик|баскиски]]
** [[Шпански јазик|шпански]] (исто така сенаречен нарекуваи Кастиљанскикастилјански)
** [[Каталонски]] (нарекуваннаречен [[Валенсиски]]и во областа Валенсијаваленсиски)
** [[Галициски јазик|галициски]]
** [[Астурски јазик|астурски]] (официјално признаен)
** [[ОкитанскиОкситански јазик|окситански]] (локалнителокално: жители го нарекуваат [[Арански]]арански, официјално признаен)
 
== Предримски јазици ==
На ИберискиотПиринејскиот Полуостров пред римското владеење се говореле следиве јазици:
 
* [[Луситански јазик|луситански]]
* [[Аквитански (Баскија)јазик|аквитански]]
* [[Иберски јазик|иберски]]
* [[Ибериски]]
* [[Келтоиберски јазик|келтоиберски]]
* [[Келтибериски]]
* [[Тартесиски јазик|тартесиски]]
 
== Историја ==