Разлика помеѓу преработките на „Бугарија“

Екстремно десничарскиот политичар [[Александар Цанков]] ја презеде власта во 1923 година и започна "белиот терор" против левичарите и аграрците. Во 1926 година тој беше заменет од страна на поумерениот [[Андреј Љапчев]], но претстојната Голема депресија уште еднаш ја дестабилизира бугарската политика. Во 1935 година цар Борис III воспостави лична диктатура да се избегне дополнителна дестабилизација, како на воениот преврат од 1934 година. Бугарија започна гравитира кон нацистичка Германија. Во 1941 година се приклучи на [[Втората светска војна]] како членка на Оската, но не и објави војна на [[СССР]] и спаси своето еврејско население од депортацијата кон германски концентрациони логори. На [[9 септември]] [[1944]] бугарските комунистички партизани со помош од [[Црвена армија|Црвената армија]] jа свалили монархијата и Бугарија се приклучи на сојузничката страна до крајот на војната. После доаѓањето на власт на [[Отчествен Фронт|Отчествениот Фронт]]се организирал [[референдум]] за промена на формата на државното управување, на којшто бугарскиот народ гласал со 92,7% за [[република]]нска форма на управување. На [[15 септември]] [[1946]], Бугарија била прогласена за Народна република на чело со [[Георги Димитров]]. Во [[1947]] [[Народно собрание|Големото народно собрание]] го примило новиот [[Устав]] на [[Народна Република Бугарија]].
 
Економијата почнува да се гради во режим на планирано стопанство. До крајот на 1950-тите години стандардод на живот значително се подобрува, но во исто време се бара строга цензура и контактите со земји надвор од социјалистичкиот камп се ограничуваат значително. При [[Тодор Живков]] НР Бугарија ги изградила наjголемите индустриски капацитети на Балканите - Металургичкиметалургички комплекс "[[Кремиковци]]", индустриски комплекс "[[Црвена могила]]", нуклеарна централа "Козлодуj" и компјутерната фабрика во [[Правец]]. СоВо колапсот1979 нагодина во вселената слета првиот Бугарин - [[СоветскиотГеорги СојузИванов]], изчезнаа ипод НРБраководството на Људмила Живкова во 1981 година Бугарија слави 1300 години од своето основање. До овој момент планската економија веќе е во застој, коjаа билареформите замененана Живков од Република1980-тие не постигнуваат саканиот резултат. Набргу по падот на Берлинскиот ѕид доаѓа и крајот на комунистичкото владеење. Бугарија презема на патот на парламентарната демократија и пазарната економија, но дури по 2000 година просечните показатели на развој остануваат пониски од социјалистичката ера. По 2004 година започнува брзо подобрување на ситуацијата, а членството во Европската унија се одвива во 2007 година.
 
== Географија ==
129

уредувања