Разлика помеѓу преработките на „Риека“

Додаден 1.711 бајт ,  пред 9 години
Според [[Кепенова класификација на климата|Кепеновата класификација на климата]], Риека има умерено топла и влажна клима (тип ''Cf''). Просечната температура на воздухот во градот изнесува 13,8 °C, просечната [[јануар]]ска температура е 5,6 °C, додека просечната температура во [[јули]] изнесува 23,3 °C. Годишно во 86 дена со врнежи вкупно паѓаат 1529 мм врнежи од дожд. На количината на врнежи од дожд и нивната годишна распределба исклучително вилјаат есенските и пролетните циклони кои настанале во [[Џеновски залив|Џеневскиот залив]]. Заедно со [[Сењ|сењската]], на [[Јадранско море|Јадранот]] позната е и риечката [[бура]], ладен и сув [[ветар]] од правец североисток, чија брзина на моменти достигнува и до [[тропски циклон|оркан]]ска вредност (160 km/h), а најчесто настанува во во ладните делови од годината со прелив на ладен воздух од [[Панонска низина|Панонската низина]] преку [[Динарски планини|Динаридите]].
 
<center>
{{Weather box
{| class="wikitable" style="text-align:right"
|location = Риека
! style="background: #BBDDFF; color: #000000" height="17" | Месец
|metric first = Yes
! style="background: #BBDDFF; color:#000000;" | <center>I.</center>
|single line = Yes
! style="background: #BBDDFF; color:#000000;" | <center>II.</center>
|Jan high C = 8.7
! style="background: #BBDDFF; color:#000000;" | <center>III.</center>
|Feb high C = 9.5
! style="background: #BBDDFF; color:#000000;" | <center>IV.</center>
|Mar high C = 12.4
! style="background: #BBDDFF; color:#000000;" | <center>V.</center>
|Apr high C = 16.1
! style="background: #BBDDFF; color:#000000;" | <center>VI.</center>
|May high C = 20.9
! style="background: #BBDDFF; color:#000000;" | <center>VII.</center>
|Jun high C = 24.6
! style="background: #BBDDFF; color:#000000;" | <center>VIII.</center>
|Jul high C = 27.7
! style="background: #BBDDFF; color:#000000;" | <center>IX.</center>
|Aug high C = 27.6
! style="background: #BBDDFF; color:#000000;" | <center>X.</center>
|Sep high C = 23.6
! style="background: #BBDDFF; color:#000000;" | <center>XI.</center>
|Oct high C = 18.6
! style="background: #BBDDFF; color:#000000;" | <center>XII.</center>
|Nov high C = 13.4
! style="background: #BBDDFF; color:#000000;" | <center>Годишње</center>
|Dec high C = 10.0
|-
|Jan low C = 2.7
! style="background: #BBDDFF; color:#000000;" | Просечна дневна температура (°C)
|Feb low C = 3.2
| style="background: #FFFFCC; color:#000000;" | 5,6
|Apr low C = 8.8
| style="background: #FFFFCC; color:#000000;" | 6,1
|May low C = 12.0
| style="background: #FFFFCC; color:#000000;" | 8,7
|Jun low C = 16.2
| style="background: #FFFF99; color:#000000;" | 12,4
|Jul low C = 18.6
| style="background: #FFCC66; color:#000000;" | 17
|Aug low C = 18.5
| style="background: #FFA500; color:#000000;" | 20,6
|Sep low C = 15.3
| style="background: #FFA500; color:#000000;" | 23,3
|Oct low C = 11.1
| style="background: #FFA500; color:#000000;" | 23,3
|Nov low C = 7.1
| style="background: #FFCC66; color:#000000;" | 19,1
|Dec low C = 4.1
| style="background: #FFFF99; color:#000000;" | 14,5
|Jan precipitation days = 11
| style="background: #FFFF99; color:#000000;" | 10
|Feb precipitation days = 9
| style="background: #FFFFCC; color:#000000;" | 6,9
|Mar precipitation days = 10
| style="background: #BBDDFF; color:#000000;" | <center>'''14,3'''</center>
|Apr precipitation days = 12
|-
|May precipitation days = 12
! style="background: #BBDDFF; color:#000000;" height="16;" | Просечна количина на врнежи од дожд (mm)
|Jun precipitation days = 12
| style="background: #3A75C4; color:#000000;" | 133,7
|Jul precipitation days = 10
| style="background: #6495ED; color:#000000;" | 109,3
|Aug precipitation days = 9
| style="background: #6495ED; color:#000000;" | 105,9
|Sep precipitation days = 9
| style="background: #87CEEB; color:#000000;" | 114,4
|Oct precipitation days = 10
| style="background: #87CEEB; color:#000000;" | 99,3
|Nov precipitation days = 12
| style="background: #6495ED; color:#000000;" | 104,7
|Dec precipitation days = 12
| style="background: #B0E0E6; color:#000000;" | 79,6
|source 1 = [[Светска Метеоролошка Организација]] (ОН)<ref name= WMO >{{cite web
| style="background: #87CEEB; color:#000000;" | 97,8
| url = http://www.worldweather.org/019/c00072.htm
| style="background: #2A52BE; color:#000000;" | 166,1
| title = World Weather Information Service – Rijeka
| style="background: #003399; color:#FFFFFF;" | 180,5
| accessdate = 21 јануари 2011
| style="background: #003399; color:#FFFFFF;" | 181,8
| publisher=Обединети Нации }}</ref>
| style="background: #4169E1; color:#000000;" | 155,9
|date=January 2011
| style="background: #BBDDFF; color:#000000;" | <center>'''1529'''</center>
}}
|-
| colspan="14" style="text-align:center;font-size:90%;"|''Извор: [http://meteo.hr Државни Хидрометеоролошки завод Хрватске]''
}|}
</center>
 
{{climate chart|[[Река|Ријеку]]