Разлика помеѓу преработките на „Риека“

Додаден 6.121 бајт ,  пред 8 години
нема опис на уредувањето
с (Брзо додавање категорија Градови во Хрватска (со користење на HotCat))
{{Infobox settlement
'''Ријека''' (хрв. Rijeka, на други дијалекти на хрватски јазик: Rika и Reka, слов. Reka, итал. Fiume, унг. Fiume, гер. Sankt Veit am Pflaum) е трет по големина град во [[Хрватска]] и административен центар на Приморско-горанска жупанија. Во Ријека живеат 144.043 жители.
<!--See the Table at Infobox Settlement for all fields and descriptions of usage-->
<!-- Basic info ---------------->
|official_name = Град Ријека
|native_name = Grad Rijeka
|nickname =
|settlement_type = Град
|motto =
<!-- images and maps ----------->
|image_skyline = Rijeka-view-2.jpg
|imagesize =
|image_caption = View of Rijeka
|image_flag =
|flag_size =
|image_seal =
|seal_size =
|image_shield =Rijeka COA.svg
|shield_size =
|city_logo =
|citylogo_size =
|image_map =
|mapsize =
|map_caption =
|image_map1 =
|mapsize1 =
|map_caption1 =
|image_dot_map =
|dot_mapsize =
|dot_map_caption =
|dot_x = |dot_y =
|pushpin_map = Хрватска
|pushpin_label_position = <!-- the position of the pushpin label: left, right, top, bottom, none -->
|pushpin_map_caption = Локацијата на Ријека во Хрватска
|pushpin_mapsize =
<!-- Location ------------------>
|coordinates_region = HR
|subdivision_type = Држава
|subdivision_name = [[Хрватска]]
|subdivision_type1 = Жупнија
|subdivision_name1 = [[Приморско-горска жупанија]]
|subdivision_type2 =
|subdivision_name2 =
<!-- Politics ----------------->
|government_footnotes =
|government_type =
|leader_title = Градоначалник
|leader_name = Војко Оберснел (Социјалдемократска партија на Хрватска)
|leader_title1 = <!-- for places with, say, both a mayor and a city manager -->
|established_title = <!-- Settled -->
|established_date =
|established_title2 = <!-- Incorporated (town) -->
|established_date2 =
|established_title3 = <!-- Incorporated (city) -->
|established_date3 =
<!-- Area --------------------->
|area_magnitude =
|unit_pref = <!--Enter: Imperial, if Imperial (metric) is desired-->
|area_footnotes =
|area_total_km2 = 44
|area_land_km2 = <!--See table @ Template:Infobox Settlement for details on automatic unit conversion-->
|area_water_km2 =
|area_total_sq_mi =
|area_land_sq_mi =
|area_water_sq_mi =
|area_water_percent =
|area_urban_km2 =
|area_urban_sq_mi =
|area_metro_km2 = 788
|area_metro_sq_mi = 304
|area_blank1_title =
|area_blank1_km2 =
|area_blank1_sq_mi =
<!-- Population ----------------------->
|population_as_of = 2011
| population_footnotes =
|population_note =
|population_total = 128,735
|population_density_km2 = 2926
|population_density_sq_mi = 7578
|population_metro = 213,842
|population_density_metro_km2 = 259
|population_density_metro_sq_mi = 671
|population_urban =
|population_density_urban_km2 =
|population_density_urban_sq_mi =
|population_blank1_title =
|population_blank1 =
|population_density_blank1_km2 =
|population_density_blank1_sq_mi =
<!-- General information --------------->
|timezone = [[Central European Time|CET]]
|utc_offset = +1
|timezone_DST = [[Central European Summer Time|CEST]]
|utc_offset_DST = +2
|latd=45|latm=19|lats= |latNS=N
|longd=14|longm=25|longs= | longEW=E|coordinates_display=d
|elevation_footnotes = <!--for references: use<ref> tags-->
|elevation_m = 0–499
|elevation_ft = 0 – 1561
<!-- Area/postal codes & others -------->
|postal_code_type = Поштенски код
|postal_code = 51000
|area_code = 051
|blank_name =
|blank_info =
|website = [http://www.rijeka.hr rijeka.hr]
|footnotes =
}}
 
'''Ријека''' ({{lang-hr|Rijeka}}), на други дијалекти од [[хрватски јазик|хрватскиот јазик]]: ''Rika'' и ''Reka'', {{lang-sl|Reka}}, {{lang-it|Fiume}}, {{lang-hu|Fiume}}, {{lang-de|Sankt Veit am Pflaum}} е трет по големина град во [[Хрватска]] и е административно средиште на [[Приморско-горска жупанија|Приморско-горската жупанија]]. Во Ријека живеат 144,043 жители. Со околината која го опфаќа просторот од поранешната општина Ријека со општините [[Вишково]], [[Чавле]], [[Клана]], [[Јелење]] и [[Кострена]], и градовите [[Кастав]], [[Краљевица]] и [[Бакар (град)|Бакар]], Ријека брои 191,647 жители, додека во поширокото подрачје на градот живеат околу 270,000 жители (според пописот на населението од 2001 година).
 
Градот уште во [[19 век]] поради својата идеална географска положба и длабочината на морето во [[Ријечки залив|Ријечкиот залив]], како дел од поголемиот [[Кварнерски залив]] на [[Јадранското море]], се развил во едно од најголемите средноевропски [[пристаниште|пристаништа]] и моќно индустриско средиште. Денес Ријека е најголемо морско пристаниште во [[Хрватска]]. Од индустриските гранки најразвиено е бродоградителството. Во градот се наоѓаат две голе бродоградилишта: „[[Бродоградилиште 3 мај|3 мај]]“ и „[[Бродоградилиште Виктор Ленац|Виктор Ленац]]“. Ријека била значајна и како едно од најважните финансиски средишта во поранешна [[Социјалистичка Федеративна Република Југославија|Југославија]].
 
[[af:Rijeka]]