Разлика помеѓу преработките на „Февруарски поход“

нема опис на уредувањето
[[Податотека:Fevruarski pohod.jpg|thumb|290px|Движење на партизанските единици за време на Февруарскиот поход]]
'''Февруарски поход''' е поход на [[Народно ослободителна војска на Македонија|Народноослободителната војска на Македонија]], која во февруари [[1944]] година извршила оперативни дејства на територијата на источна, централна, западна Македонија.
Во февруари 1944 година, со познатиот '''Февруарски поход''', народноослободителната војска на [[Македонија]] извршила оперативни дејства, речиси на целата етничка територија на Македонија. По пролетната офанзива 1944 година биле создадени покрупни слободни територии и се создале можности за свикување на Првото заседание на [[АСНОМ]].
 
Во втората половина на декември 1943 година и во јануари 1944 година во [[Меглен]]ско, [[Егејска Македонија]], јужно од [[Кожуф]], се наоѓала главнината на македонската војска со македонското партископартиското и военовоеното раководство. По формирањето на Втората македонска бригада на [[20 декември]] [[1943]] година во тој реон, с. [[Фуштани]], [[Главен штаб на НОВ и ПОМ|Главниот штаб на НОВ и ПОМ]] формирал три борбени групи од воените единици што биле таму и им дал задача да тргнат во напад на окупаторските сили во [[Тиквеш]]ко, [[Гевгелиско]] и во [[Мариово|Мариовско]].<ref>[http://217.16.70.245/?pBroj=1397&stID=7759&pR=9 Шеесет„Шеесет години од Февруарскиот поход на македонската војскавојска“, Утрински весник, Број 1397, 16 октомври 2006]</ref>
 
Борбените активности ги предизвикале германските и бугарските окупатори да преземат две офанзивни дејства против нашите сили во [[Меглен]]ско, кое го користеле како своја оперативна база. Во Првата офанзива, што траела од 4 до 8 јануари 1944 година, учествувале само германските војници од [[Солун]] и [[Воден]], а во Втората офанзива, покрај германски, учествувале и бугарски единици од 17 дивизија во [[Штип]], и траеле од 16 до 20 јануари 1944 година.
 
По завршувањето на овие офанзиви во кои нашитепартизанските сили биле победници, Главниот штаб оценил дека се создадени услови воените операции на македонските сили од [[Меглен]]ско да се насочат кон централна, западна и источна Македонија. За таа цел, Главниот штаб го направил следниот план: Првата борбена група ја сочинувала Првата македонско-косовска бригада, која на 31 јануари 1944 година изутрина од с. Бахово требало да тргне преку [[Мариово]], Азот и [[Порече]] кон западна Македонија, а Третата борбена група, наречена Тичова група, што ја сочинувале еден македонски баталјон и бугарскиот баталјон "Христо Ботев" со Главниот штаб требало да тргне истиот ден, во исто време, од с. Зборско преку [[Беласица]], [[Плачковица]] и [[Осогово]] да дојде до [[Куманово|Кумановско]].
 
Втората* Првата борбена група, штокоја ја сочинувала Втората[[Прва македонскамакедонско-косовска бригада|Првата македонско-косовска бригада]], требало да тргне изутрината на 31 јануари 1944 година од с. Зборско[[Бахово]] вода борбенитргне акции во реонот напреку [[ТиквешМариово]]ко, Азот и [[ГевгелискоПорече]], сокон задачазападна на себе да привлече што повеќе непријателска војска за да им го олесни пробивањето на Првата и на Втората борбена групаМакедонија.
* Втората борбена група, која ја сочинувала [[Втора македонска бригада|Втората македонска бригада]], требало изутрината на 31 јануари 1944 година да тргне од с. [[Зборско]] во борбени акции во реонот на [[Тиквеш]]ко и [[Гевгелиско]], со задача на себе да привлече што повеќе непријателска војска за да им го олесни пробивањето на Првата и на Втората борбена група.
* Третата борбена група, наречена Тичова група, што ја сочинувале еден македонски баталјон и бугарскиот баталјон „Христо Ботев“ со Главниот штаб требало да тргне истиот ден, во исто време, од с. [[Зборско]] преку [[Беласица]], [[Плачковица]] и [[Осогово]] да дојде до [[Куманово|Кумановско]].
 
Така започнале борбени операции од пошироки размери на Македонската партизанска војска познати како Февруарски поход. Успешното изведување на Февруарскиот поход имало големо политичко и воено значење за развитокот на НОВ во Македонија воопшто. Во текот на овој поход дошла до израз високата политичка свест на борците и на населението за постигнување на крајната цел – создавање национална држава.
 
По [[Пролетна офанзива|Пролетната офанзива]] 1944 година биле создадени покрупни слободни територии и се создале можности за свикување на Првото заседание на [[АСНОМ]].
 
== Извори ==
6.261

уредување