Разлика помеѓу преработките на „Симеон Георгиев“

 
При избувнувањето на [[Првата балканска војна]] во 1912 година е војвода на Коченската партизанска чета № 35 при [[Македонско-одринско ополчение|Македонско-одринското ополчение]], подоцна е на чело на Кочанската чета, служи во 13 - та Кукушко дружина, во штабот на 3 бригада на МОО, а во [[Втората балканска воjна]] е во Здружената партизанска чета. Награден е со орден ''"За храброст"'' IV степен. По војната продолжува да дејствува во Кочанско со својата чета. Четник кај него е Јордан Мишов.
[[Податотека:Alexandrov's monument in Kyustendil back.jpg|лево|мини|250п|Споменикот [[Се за Македонија (Споменик на Тодор Александров)|"Паднати за слободата на Македонија"]] во Ќустендил со името на Клинчарски (14-ти во втората колона).]]
 
По [[Првата светска војна]] се утврдува во [[Ќустендил]] и станува помошник на пунктовниот началник на [[ВМРО (Автономистичка)|ВМРО]] во градот. Клинчарски е едно од доверливите лица на [[Тодор Александров]] и дејствува источно од реката Вардар <ref>Македония - история и политическа съдба, Том II, ИК Знание, София, 1998, стр.96.</ref>.