Разлика помеѓу преработките на „Сојуз на комунистите на Македонија“

нема опис на уредувањето
КПМ е основана на [[19 март]] [[1943]] година во [[Тетово]]. Нејзиниот прв Централен комитет бил во состав: [[Лазар Колишевски]] (политички секретар), [[Мара Нацева]] (организациски секретар), [[Цветко Узуновски]], [[Кузман Јосифовски - Питу]], [[Страхил Гигов]] и [[Бане Андреев]]. Првиот конгрес на КПМ се одржал во [[1948]] година.
 
Со воведувањето на партискиот плурализам, СКМ го променилменува своето име во СКМ - Партија за демократска преобразба (СКМ-ПДП) и под тој назив учествувалаучествува на [[парламентарни избори 1990 година|првите повеќепартиски избори]] во Република Македонија во [[1990]] година. Истовремено, ја променилеменува својата [[комунизам|комунистичка]] идеологија со [[социјалдемократија|социјалдемократска]]. На својот конгрес од април [[1991]] СКМ - ПДП повторно го променилеменува своето име во [[СДСМ|Социјалдемократски сојуз на Македонија]], СДСМ. Мал дел од членството на СКМ-ПДП се отцепил од матичната партија и ја задржал комунистичката идеологија, или барем комунистичкото име.
 
== Конгреси на СКМ (КПМ) ==
# [[Јаков Лазароски]] (јуни [[1986]] - [[1989]])
# [[Петар Гошев]] ([[1989]] - април [[1991]])
 
== Извори ==
 
[[Категорија:ПолитичкиКомунистичка партииПартија вона Македонија]]
[[Категорија:Поранешни политички партии во Македонија]]
[[Категорија:Социјалистичка Република Македонија]]
 
5.897

уредувања