Жан-Жак Русо: Разлика помеѓу преработките

Додадени 438 бајти ,  пред 10 години
 
Препуштајќи ја во општа „сопственост“ својата личност, „секој член се претвора во неразделен дел од целината“. На оваа основа Русо ја прави разликата помеѓу ''волјата на сите'' (volonte de tous) и ''општата волја'' (volonte generale); „последнава ја гледа само општата корист, а првата - користа на поединците, па затоа е само збир на поединечни волји... За општата волја да дојде до вистински израз, мошне е важно во државата да нема одделни друштва и секој граѓанин да гласа според сопственото убедување“.
[[Податотека:[[Податотека:Пример.jpg]][[Податотека:[[Податотека:Пример.jpg]][[Податотека:[[Податотека:Пример.jpg]][[Податотека:[[Податотека:Пример.jpg]][[Податотека:[[Податотека:Пример.jpg]][[Податотека:[[Податотека:Пример.jpg]][[Податотека:Пример.jpg]]]]]]]]]]]]]]
 
== Наводи ==
Анонимен корисник