Разлика помеѓу преработките на „Цариград“

Додадени 504 бајти ,  пред 8 години
 
Важноста на Константинопол постепено започнала да се зголемува во империјата. По [[Битка кај Адријанопол (378)|битката кај Адријанопол]] во 378 година, римската војска доживеала голем пораз од Визиготите. Преку оваа битка императорот започнал да размислува за изградба на нови ѕидини. Така во времето на [[Теодосиј II]] во [[413]] година ѕидините биле изградени. Во тоа време бил основан и [[Константинополски универзитет|Константинополски универзитет]].
Во следните години започнало уништувањето на Западната Римска империја. Нејзините императори се повлекле во Равена, а Константинопол по падот на Рим станал најголем град во империјата и светот. Големите богатства од источните земји и западна Азија биле донесени во градот.
 
== Четврта крстоносна војна ==