Разлика помеѓу преработките на „Чалке (Цариград)“

== Историја ==
 
Портата се наоѓала во југоисточниот дел на главниот плоштад [[Августајон]], со [[Аја Софија]] на северната страна, а [[Зевксипиј (Константинопол)|бањите Зевксипиј]] и [[Константинополски хиподром|хиподромот]] биле на јужната и западната страна<ref>Kazhdan (1991), p. 232</ref>.
 
Првата структура на оваа место била изградена од страна на архитектот Атерок во времето на [[Анастасиј I (владетел)|Анастасиј I]] (491-518) по повод победата на [[Византија]] во [[Исавриска војна|Исавриската војна]] (492-497).<ref>[[Prosopography of the Later Roman Empire|PLRE]] II, "Aetherius 2", p. 19</ref>. Како дел од центарот на градот, овој објект изгорел во [[бунтот Ника]] од [[532]] година, а по ова била изградена од страна на [[Јустинијан I]] (527-565)<ref>Kazhdan (1991), pp. 405–406</ref>.
 
Во времето на [[Роман I Лакапин]] (920-944) бил изграден една мала капела посветена на [[Исус Христос]], а подоцна во времето на Јован I (969-976) била проширена. Во оваа капела бил погребан по неговата смрт<ref name="Kazhdan406"/><ref>Janin (1968), pp. 529–530</ref><ref>Mango (1958), p. 149</ref>. Оваа порта веќе во времето на [[Исак II Ангел]] не се споменува (1185-1195)<ref name="Kazhdan406"/><ref>Mango (1958), pp. 34–35</ref>. За разлика од портата, капелата постоела уште неколку векови. Таа се споменува од страна на руските верници во 14 век<ref>Majeska (1984), pp. 241–242</ref> и во турско време. Капелата била разрушена во [[1804]] година<ref name="Kazhdan406"/>.