Разлика помеѓу преработките на „Чалке (Цариград)“

Додадени 1.000 бајти ,  пред 8 години
нема опис на уредувањето
 
Првата структура на оваа место била изградена од страна на архитектот Атерок во времето на Анастасиј I (491-518) по повод победата на Византија во Исавриска војна|Исавриската војна (492-497).<ref>[[Prosopography of the Later Roman Empire|PLRE]] II, "Aetherius 2", p. 19</ref>. Како дел од центарот на градот, овој објект изгорел во бунтот Ника од 532 година, а по ова била изградена од страна на Јустинијан I (527-565)<ref>Kazhdan (1991), pp. 405–406</ref>.
 
Во времето на Роман I Лакапин (920-944) бил изграден една мала капела посветена на Исус Христос, а подоцна во времето на Јован I (969-976) била проширена. Во оваа капела бил погребан по неговата смрт<ref name="Kazhdan406"/><ref>Janin (1968), pp. 529–530</ref><ref>Mango (1958), p. 149</ref>. Оваа порта веќе во времето на [[Исак II Ангел]] не се споменува (1185-1195)<ref name="Kazhdan406"/><ref>Mango (1958), pp. 34–35</ref>. За разлика од портата, капелата постоела уште неколку векови. Таа се споменува од страна на руските верници во 14 век<ref>Majeska (1984), pp. 241–242</ref> и во турско време. Капелата била разрушена во 1804 година<ref name="Kazhdan406"/>.