Разлика помеѓу преработките на „Чалке (Цариград)“

нема опис на уредувањето
 
Портата се наоѓала во југоисточниот дел на главниот плоштад Августајон, со Аја Софија на северната страна, а [[Зевксипиј (Константинопол)|бањите Зевксипиј]] и Константинополски хиподром|хиподромот биле на јужната и западната страна<ref>Kazhdan (1991), p. 232</ref>.
 
Првата структура на оваа место била изградена од страна на архитектот Атерок во времето на Анастасиј I (491-518) по повод победата на Византија во Исавриска војна|Исавриската војна (492-497).<ref>[[Prosopography of the Later Roman Empire|PLRE]] II, "Aetherius 2", p. 19</ref>. Како дел од центарот на градот, овој објект изгорел во бунтот Ника од 532 година, а по ова била изградена од страна на Јустинијан I (527-565)<ref>Kazhdan (1991), pp. 405–406</ref>.