Разлика помеѓу преработките на „Августајон“

Додадени 2.399 бајти ,  пред 9 години
нема опис на уредувањето
'''Августајон''' ([[грчки]]: ''Αὐγουσταῖον'', [[латински]], ''Augustaeum'') е поранешен плоштад кој се наоѓал во [[Константинопол]], денешен [[Истанбул]], [[Турција]]. Овој плоштад приближно се наоѓал на денешниот плоштад Света Софија, односно пред самиот влез од музејот [[Аја Софија]]. Местото било изградено како јавен пазар, за да во текот на [[6 век]] биде претворен во затворен плоштад и опкружен со [[портико]]. Местото претставувало едно од најзначајните во византиската пестолнина. Плоштадот постоел до крајот на [[Византиската Империја]], иако во урнатини. Денеска сеуште се видливи остатоците од овој плоштад.
 
== Историја ==
 
Плоштадот датира од времето на Византион, односно од времето пред да стане престолнина на Источната Римска империја. Кога римскиот император Септимиј Севе(193-211) го обновил градот, тој изградил голем плоштад кој бил опкружен со портико. Во центарот на плоштадот се наоѓале монументални објекти. Во центарот на плоштадот стоел еден столб со статуа на богот Хелиос. Во времето кога Константин го претворил градот во престолнина, новиот град го украсил го голем број на монументални споменици.
 
Плоштадот бил обновен во времето на императорот Лав I (457-474), и повторно во 530-тите, кога бил уништен по бунтот Ника, од страна на Јустинијан I (527-565). Во својата оригинална форма, плоштадот бил отворен за јавноста и функционирал како пазар за храна (агора), но по неговата реконструкција од Јустинијан, тој повеќе наликувал на затворен двор каде пристапот бил ограничен. Византиските писатели од 7 век објектот го претставиле како двор на Света Софија.
 
Овој плоштад од времето на Јустинијан главно во следните векови не бил реновиран. Во доцниот 13 век, по обновувањето на градот од страна на Латинската Империја, плоштадот изгледал како да се наоѓа во склоп на Света Софија. Во 15 век, италијанскиот патник Кристофоро напишал дека плоштадот се наоѓа во урнатини, а веќе во 1540-тите, од него останале само седум столба.