Хасан Приштина: Разлика помеѓу преработките

please, show where in the source is this statement???
[проверена преработка][непроверена преработка]
(Одбиена последната промена во текстот (од Алиса Селезньова) и вратена ревизијата 2174837 на Dalco26)
(please, show where in the source is this statement???)
Хасан бег Приштина потекнува од богато земјоделско семејство. Изучувал право во Истанбул. По [[Младотурската револуција]] од 1908 година е избран за пратеник во Османлискиот парламент. Приближно во тоа време го менува семејното презиме од Бериша во Приштина и ја додава кон своето презимето титулата ''"бег"''.
 
По Албанското востание од 1910 година Хасан бег Приштина станува пратеник во Османлиската парламент. Во 1912 година е раководител на Албанското востание од 1912 година, за време на кое нуди создавањето на албанско-македонскабугарска држава во Македонија<ref>{{cite book
| last = Prishtina
| first = Hasan
344

уредувања