Разлика помеѓу преработките на „Фарадеев закон за индукција“

с
нема опис на уредувањето
с (Бот менува: Референци -> Наводи)
с
</ref>
 
{{Quotation|Индуцираната [[електромоторна сила]] (ЕМС) во затворено коло е еднаква на брзината на промената на [[магнетен тек|магнетниот флукстек]] низ колото.}}
 
Законот е откриен од [[Мајкл Фарадеј]] во 1831, а независно истовремено и од [[Џозеф Хенри]].
 
:<math>\mathcal{E}</math> е електромоторната сила во [[волт]]и,
:<font style="font-family:Times New Roman;font-size:16px;">Φ<sub>B</sub></font> е [[магнетен флукстек|магнетниот флукстек]] (флукс) низ колото во [[вебер (единица)|вебери]]и.
 
Насоката на електромоторната сила (ЕМС) е дадена со [[Ленцов закон|Ленцовиот закон]].
 
Во принцип, постојат два начини да се врши промена на магнетниот флукстек низ електрично коло. Едниот, кој се користи кај трансформаторите, е со наизменична струја која создава променливо магнетно поле, а другиот, кој главно се користи кај генераторите, е кога електричното коло, (во случајов намотките на генераторот) ротираат низ статично магнетно поле, со што флуксоттекот се менува.
 
[[Податотека:Induktionsapparat_hg.jpg|thumb|Индукциона машина која се користи за демонстрација на електромагнетната индукција.]]
Оваа форма на равенката е позната и како Максвел-Фарадеева равенка, или една од четирите [[Максвелови равенки]].
<!--
==ФлуксТек низ површина и ЕМС низ кружница==
 
[[Податотека:Surface integral illustration.png|right|thumb|Слика 1.: Површинскиот интеграл се дефинира како збир на мали површини од кои секоја површина е асоцирана со вектор d'''A''' со должина еднаква на таа елементарна површина и насока нанадвор.]]
 
== Наводи ==
{{reflistнаводи}}
<!-- interwiki -->
 
[[Категорија:Електромагнетизам]]
[[Категорија:Фундаментални физички концепти]]
 
[[af:Faraday se wet]]