Разлика помеѓу преработките на „Амијан Марцелин“

Додадени 62 бајти ,  пред 10 години
→‎Дело: ситна поправка
(→‎Биографија: ситна поправка)
(→‎Дело: ситна поправка)
 
Приближна содржина на зачуваните 18 книги:
* 14-16 : падот на [[Констанциј Гал]]. [[Јулијан Отпадник|Јулијан]] е прогласен за цезартцезар на Галија.
* 17-19 : Јулијан ја обезбедува границата на Рајна. Походот на Констанциј II против Персијците.
* 20-22 : Јулијан е прогласен за [[Август (римска титула)| Август]]. Настаните до смртта на Констанциј II потоа владеењето на Јулијан како единствен император се до 362.
Фактите се претставени на јасен начин ; Амијан голем дел од нив ги преживеал и бил нивен сведок. Тој се обидува да зачува одредена политичка објективност и останал речиси неутрален во однос на прашањето на христијанството.
 
Понекогаш се чувствува дека латинскиот не му бил мајчин јазик. Дискурсот честопати зема трагични, епски, односно романтични тонови. Негов јунак бил паганскиот император [[Јулијан Отпадник|Јулијан]].
 
==Библиографија==
5.476

уредувања