Генерална дирекција за надворешна безбедност: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
[[File:LogoЛого DGSEна ГДНБ.jpgjpeg|thumb|300px|Логото на ГДНБ]]
'''Генералната дирекција за надворешна безбедност''' (Фра. Direction Générale de la Sécurité Extérieure, DGSE) е главната разузнавачка агенција на [[Франција]]. Таа е наследник на службата БЦРА, која е формирана во почетокот на [[Втора светска војна|Втората светска војна]], во рамките на Штабот на генералот и подоцнежен претседател на Република Франција, [[Шарл Де Гол]]. Во рамки на дирекцијата, извршени се две реконструкции и реорганизации, и тоа во 1947 и 1974 година, со што станува потполно автономна [[разузнавачка служба]], потчинета на [[претседател]]от и на [[премиер]]от. Во 1982 година го добива и денешниот актуелен назив.
 
295

уредувања