Разлика помеѓу преработките на „Меѓународен систем на мерни единици“

с
нема опис на уредувањето
с
с
{{Redirect|SI|за други значења|Si}}
[[Податотека:SI Brochure Cover.jpg|frame|right|КориоцаКорица од брошурата ''[http://www.bipm.org/en/publications/brochure/на Меѓународниот систем за единици]''SI.]]
 
'''Меѓународниот систем на единици''' (скратено '''SI''' од [[Француски јазик|француското]] ''{{lang|fr| Le '''S'''ystème '''I'''nternational d'Unités}}''<ref>[http://www.bipm.org/en/CGPM/db/11/12/ Bureau International des Poids et Mesures]</ref>) е модерната форма од [[метрички ситем|метричкиот систем]] и е заснован на 7 основни и 2 дополнителни [[Физичка величина|физички величини]] и [[Мерна единица|единици]]. Овој систем е најкористениот [[мерен систем]] во светот, највеќе во [[трговија]]та и речиси целосно во [[наука]]та.<ref>[http://www.bipm.org/en/si/base_units/ Official BIPM definitions]</ref><!--English units are still used in some scientific applications, but note also that parsecs in astronomy, calories and mmHg in the medical sciences, and electron volts in physics are not part of the specific system of units known as SI, to just scratch the surface--><ref>An extensive presentation of the SI units is maintained on line by [http://www.physics.nist.gov/cuu/Units/units.html NIST], including a [http://www.physics.nist.gov/cuu/Units/SIdiagram.html diagram] of the interrelations between the derived units based upon the SI units. Definitions of the basic units can be found on this site, as well as the [http://physics.nist.gov/cuu/Constants/codata.pdf CODATA report] listing values for special constants such as the [[electric constant]], the [[magnetic constant]] and the [[speed of light]], all of which have defined values as a result of the definition of the metre and ampere.
Стариот метрички систем содржеше неколку групи на единици. SI е развиен во 1960 година од стариот систем метар-килограм-секунда (mks), наспроти системот цантиметар-грам-секунда (cmgs) кој имаше повеќе варијанти. Бидејќи SI не е постојан, тој е менлив комплет од стандарди во кој се создаваат единици и дефинициите се менуваат според меѓународна согласност соодветно на напредокот на технологијата на мерење.
 
Системот е речиси насекаде прифатен, со мали исклучоци. Забележителен исклучок е САД, кој продолжува да ги користи [[Системамерикански замерен мерења на САДсистем|вообичаените единици]] наспроти SI системот. Во Обединетото Кралство, префрлувањето на SI системот е официјална политика, која сè уште не е завршена. Земјите кои сè уште употребуваат единици кои не се дел од SI (пр., САД) ги имаат предефинирано овие единици преку единиците на SI.
 
[[Податотека:Non-Metric User.svg|мини|десно|upright=1.5|Три нации го немаа прифатено Меѓународниот систем на единици за нивни основен или единствен систем за мерење: [[Либерија]], [[Мјанмар]] и [[САД]].]]
 
== Реализација на единиците ==
 
== Историја ==
=== Иден развој ===
== Основни SI единици ==
{{Главна|Основни SI единици}}
|'''kg'''
|[[маса]]
|Единицата за маса е еднаква на масата на меѓународниот прототип за килограм ([[еталон]] од [[платина]] и [[иридиум]]) чуван во [[Меѓународно биро за тежинатегови и мерки|меѓународнотоМеѓународното биро за тежинатегови и мерки]] (BIPM), во [[Севр]], предградие на [[Париз]] (1. CGPM (1889), CR 34-38). Напомена: килограмот е единствена ''основна единица'' со [[SI префикс|префикс]]; [[грам]]от се дефинира како ''изведена единица'', еднаква на 1/1000 од килограмот; префиксите како што е мега, се додаваат на грам, а не kg; на пример, Gg, а не Mkg. Исто така, тој е единствена единица која сѐ уште се дефинира преку физичкиот прототип наместо природниотприродната феноменпојава со којкоја е можно да се измери (видете [[килограм]] за алтернативната дефиниција).
|-
|[[секунда]]