Разлика помеѓу преработките на „Меѓународен систем на мерни единици“

с
нема опис на уредувањето
с
с
[[Податотека:SI Brochure Cover.jpg|frame|right|Кориоца од брошурата ''[http://www.bipm.org/en/publications/brochure/ Меѓународниот систем за единици]''.]]
 
'''Меѓународниот систем на единици''' (скратено '''SI''' од [[Француски јазик|француското]] ''{{lang|fr| Le '''S'''ystème '''I'''nternational d'Unités}}''<ref>[http://www.bipm.org/en/CGPM/db/11/12/ Bureau International des Poids et Mesures]</ref>) е модерната форма од [[метрички ситем|метричкиот систем]] и е заснован на 7 основни и 2 дополнителни [[Физичка величина|физички величини]] и [[Мерна единица|единици]]. Овој систем е најкористениот [[ситеммерен за мерењесистем]] во светот, највеќе во [[трговија]]та и речиси целосно во [[наука]]та.<ref>[http://www.bipm.org/en/si/base_units/ Official BIPM definitions]</ref><!--English units are still used in some scientific applications, but note also that parsecs in astronomy, calories and mmHg in the medical sciences, and electron volts in physics are not part of the specific system of units known as SI, to just scratch the surface--><ref>An extensive presentation of the SI units is maintained on line by [http://www.physics.nist.gov/cuu/Units/units.html NIST], including a [http://www.physics.nist.gov/cuu/Units/SIdiagram.html diagram] of the interrelations between the derived units based upon the SI units. Definitions of the basic units can be found on this site, as well as the [http://physics.nist.gov/cuu/Constants/codata.pdf CODATA report] listing values for special constants such as the [[electric constant]], the [[magnetic constant]] and the [[speed of light]], all of which have defined values as a result of the definition of the metre and ampere.
<blockquote>In the International System of Units (SI) (BIPM, 2006), the definition of the meter fixes the speed of light in vacuum ''c''<sub>0</sub>, the definition of the ampere fixes the magnetic constant (also called the permeability of vacuum) μ<sub>0</sub>, and the definition of the mole fixes the molar mass of the carbon 12 atom M(<sup>12</sup>C) to have the exact values given in the table [Table 1, p.7]. Since the electric constant (also called the permittivity of vacuum) is related to μ<sub>0</sub> by ε<sub>0</sub> = 1/μ<sub>0</sub>c<sub>0</sub><sup>2</sup>, it too is known exactly.</blockquote> – CODATA report</ref>
 
== Историја ==
=== Иден развој ===
== Основни SI мерни единици ==
{{Главна|Основни SI единици}}
 
Утврден на единаесеттата генерална конференција за мерки и тегови во [[1960]] година, тој има седум основни и две дополнителни големини и единици за кои што се смета дека во потполност ги карактеризираат нам познатите појави, а и материјата која можеме сетилно да ја восприемаме. Се нарекуваат ''основни'', бидејќи од нив се изведуваат сите останати. Во долната табела се дадени основните SI единици, како и нивните [[Дефиниција|дефиниции]]:
 
{| {{prettytable}} background:#f3f9ff;"
! colspan="5" | <font size="+1">Основни SI основни мерни единици</font>
|-
|'''Име'''
|-
|}
 
== Изведени ==
{{Главна|Изведени SI единици}}
 
== Поврзано ==
* [[SI префикси]]
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
 
[[Категорија:SI единици| ]]