Разлика помеѓу преработките на „Википедија:Категоризација“

с
нема опис на уредувањето
 
с
 
===Главни начела===
*Ако на Википедија постојат десет или повеќе статии од некоја област кои не припаѓаат на ниедна категорија, тоа е доволна причина за правење на нова категорија. Така на пример, има 12 хороскопските знаци и сосема исправно е да се креирасоздаде посебна категорија за нив.
*Ако некоја постоечка категорија надмине 50, 100 или 200 статии, време е да се размисли за нејзино делење/креирањесоздавање нови категории. Некои категории лесно може да се поделат, некои не. Пример, ако пишувате статија за фудбалер од некоја земја, ставете го во општа категорија [[:Категорија:Фудбалери]], но ако пишувате за некоја репрезентација или клуб и сакате да опишете повеќе играчи во посебни статии, сосема е оправдано да направите категорија како [[:Категорија:Фудбалери (Англија)]], а неа (категориајта) ја ставите во категорија Фудбалери. Со тоа, категоријата Фудбалери (Англија) ќе стане подкатегорија на категоријата Фудбалери, која би ги обединила сите фудбалери по земји.
 
 
*НЕ креирајтесоздавајте категорија ако во неа треба да има помалку од пет статии
*НЕ креирајтесоздавајте бесмислени категории
 
===Подредување во самите категории===
*'''[[Википедија:Портал/Помош]]''' е вистинско место за поставување прашања за категории.
 
{{ОСНОВНОПОДРЕДУВАЊЕ:Категоризација}}
 
[[Категорија:Помош]]
[[Категорија:Википедија]]