Разлика помеѓу преработките на „Универзална декларација за човековите права“

Кога по Втората светска војна стана јасно ѕверството што го изврши [[нацистичка Германија]], во рамките на светската заедница се дојде до консензус дека Повелбата на Обединетите нации не ги дефинира доволно правата на коишто се однесува. Беше потребна универзална декларација којашто ќе ги прецизира правата на поединците за да станат валидни одредбите за човековите права од Повелбата.
 
----------------------------------------------
 
''' Made by: Андреј Иваноски'''
 
=== Подготвување на нацрт-декларацијата ===
Анонимен корисник