Разлика помеѓу преработките на „Движење (физика)“

Дополнување
(Дополнување)
(Дополнување)
За разлика од класичната механика, каде положбата и брзината можат да се пресметаат и предвидат на прецизен начин, во квантната механика на субатомска честица тие никогаш не можат да се одредат со целосна сигурност (ова се нарекува [[Принцип на неодреденост|Хајзенбергов принцип на неодреденост]]).
 
Освен во опишувањето на движењето на феномените на атомско ниво, квантната механика е корисна за сфаќањето на некои макроскопски феномени, каков што е [[суперфлуид]]носта, [[суперспроводност]]а и [[Системска биологија|биолошките системи]], вклучувајќи ја и функцијата на мирисните рецептори[[рецептор]]и и структурите на протеините.
 
== Кинематика ==