Разлика помеѓу преработките на „Километри на час“

с
нема опис на уредувањето
с
с
'''Километар на час''' е [[мерна единица]] за [[брзина]]. Симболот на единицата е '''км/ч''' (меѓун. '''km/h''').
 
Знакот kmкм/hч е најшироко употребуван на сообраќајни знаци и автомобилски брзинометри. Затоа тој е неспоредливо поприсутен отколку правилната единица на [[СИ систем|СИ системот]], [[метри во секунда|mм/sс]] (m/s). Заедно со [[kWh]] (киловат-час), км/ч (km/h) е најчесто употребуваната мерна единица заснована на [[час]]от, кој е само „не-СИ единица прифатена за употреба со СИ единици“ од [[Меѓународно биро за тегови и мери|МБТМ]].<ref>[http://www.bipm.org/en/si/si_brochure/ МБТМБрошура] брошура- [[Меѓународно биро за тегови и мерки]] (СИза наводСИ) {{en}}</ref>
 
== Претворање ==
* 3,6&nbsp;kmкм/hч ≡ 1&nbsp;mм/sс, [[СИ систем]]ската единица за брзина, [[метри во секунда]]
* 1&nbsp;kmкм/hч ≈ 0,277 78&nbsp;mм/sс
* 1&nbsp;kmкм/hч ≈ 0,621 37&nbsp;[[милји на час|mph]] ≈ 0,911 34&nbsp;[[стапки во секунда]]
* 1&nbsp;[[јазол (брзина)|јазли]] ≡ 1.852&nbsp;км/ч (точно)
* 1&nbsp;милја = 1,609344&nbsp;км (~1.61&nbsp;км)<ref>1&nbsp;јарда ≡ 0,9144&nbsp;m, а<br />1&nbsp;милја = 1760&nbsp;јарди, па така<br />1&nbsp;милја = 1760 × 0,9144 ÷ 1000&nbsp;km</ref>
 
== Надворешни врски ==
* [http://flauna.org/speed/ ПретворувачПретворрач на единици за брзина]: km/h, mph, јазли и тн. {{en}}
* [http://www.odometre.com Претворање на метрички и британски единици] {{en}}
* [http://www.convert-me.com/en/convert/speed ПретворувачПретворач-пресметувач на единици за брзина] {{en}}
 
{{measurement-stub}}