Разлика помеѓу преработките на „XML“

Додадени 289 бајти ,  пред 9 години
с
нема опис на уредувањето
с (r2.6.4) (Бот Менува: id:EML)
с
'''XML''' ([[англ.]] ''Extensible Markup Language'' = „проширлив означувачки јазик“) - наследникот на [[SGML]], е едноставен, многу флексибилен [[означувачки јазик]] за (форматирање) на [[текст]], односно претставува множество на правила за енкодирање на документи. XML игра многу важна улога во размената на голема разноликост на податоци како на [[Вебинтернет]] така и на други места. XML e подмножество на [[SGML]], дизајниранонаменето за да ја олесни имплементацијатапримената на [[парсер]] - от во споредба со целосниот [[SGML]] [[парсер]], примарно за користење на [[WWW]]. XML додава неколку дополнителни ограничувања на [[SGML]] синтаксата како на пример не дозволува незатворени почетни и завршни ознаки.
 
По дефиниција XML документот e [[низа од карактеризнаци]]. Речиси секој легалендопуштен [[UnicodeУниукод]]ен карактерзнак може да се појави во еден XML документ. КарактеритеЗнаците кои што го прават XML документот се поделени на карактери за означување и карактери кои ги содржат самите податоци кои ни се потребни. Секоја низа од карактеризнаци која се користи за означување или започнува со "<" и завршува со ">" (се нарекува ознака, на пример <секцијаотсек>) или започнува со "&" а завршува со ";". Секоја друга низа наод карактеризнаци која не наликува на претходно опишанатапретходноопишаната низа, ја претставува содржината на информацијата која се проследува со документот.
 
XML е [[јазик за означување]] сличен на [[HTML]], дизајниран за опис на податоци, кои всушност и ги носи во себе. XML не е замена за [[HTML]] туку претставува неговнегово комплементдополнение. XML - от е дизајниран запредвиден да ги опишеопишува податоците и сесо фокусиразадршка на тоа што се податоците, додека [[HTML]] е дизајниранпредвиден за приказ на податоци и сесо фокусиразадршка на тоа како тие ќе бидат прикажани. XML -ознаките не се предефиниранипредодредени. На корисникот му е оставен делот за инвентивност при користење на ознаките, т.е. корисникот сам си дефинира ознаки и ја прави структурата на документот. Наспроти ова ознаките кои се користат во еден [[HTML]] --документ и нивната структура сее претходно предефинираниутврдена. Авторите на [[HTML]] -документот може да користат само ознаки кои се дефиниранизададени во HTML -стандардот. XML користи [[DTD]] ([[англ.]] ''Document Type Definition'' = „задавање на документски тип“) или [[XML Schema-шема]] за да ги опише податоците. Ваквиот XML е дизајнираносмислен да биде самоопишувачки. XML - от е препорака на [[W3C]]. Тој е бесплатен и лесен за проширување. XML -документот не прави ништо. Тој се креирасоздава со цел за структурирање, зачувување и пренесување на информацијата[[информација]]та.
 
=== Пример за XML ===
<семестар>Летен</семестар>
<студии>Магистарски</студии>
<име>Колаборативни Компјутерскисметачки Системисистеми</име>
</предмет>
</pre>
 
Од горе наведениот пример, за предметот се структурирани информации за која година се слуша, на кој факултет, кој семестар, кое ниво на студии, како е името на предметот. XML документот не прави ништо, само претставува информација која е обвиткана во XML -ознаките. Некој мора да напише парче софтверскипрограмски код кој ќе манипулира со овие податоци односно информации, [[софтверпрограмска опрема|програм]] кој ќе ги испраќа, прима, и обработува овие податоци и сличносл.
 
XML - от е присутен насекаде, тој станува најупотребувана алатка за манипулација со податоци и податочно пренесување на информација. Брзото прифаќање на неговата употреба од страна на голем број на развивачи на софтверпрограмери се должи на тоа што тој не се врзува за конкретна [[платформаподлога (информатика)|подлога]] и е независна алатка за пренесување на информацијаинформацијата, т.е. податоци во однос на примената на [[софтверпрограмска опрема|програмската]] и [[хардвермашинска опрема|машинската опрема]] при градењето на апликацијатасаканиот програм.
 
== Примена ==
АпликациитеМеѓу надругото, XML вклучуваатнаоѓа примена во: [[XHTML]], [[XQuery]], [[XSLT]], [[XForms]], [[XPointer]], [[JSP]], [[SVG]], [[RSS]], [[Atom]], [[XML-RPC]], [[СемантичкиСемантичка Вебпајажина]], [[SOAP]] и друго.
 
Апликациите на XML вклучуваат: [[XHTML]], [[XQuery]], [[XSLT]], [[XForms]], [[XPointer]], [[JSP]], [[SVG]], [[RSS]], [[Atom]], [[XML-RPC]], [[Семантички Веб]], [[SOAP]] и друго.
[[Категорија:Јазици за означување]]
[[Категорија:XML| ]]
 
[[af:XML]]