Разлика помеѓу преработките на „Логика на непрецизноста“

с
PROLOG != Prologue
с (r2.5.2) (Бот Додава: nn:Fuzzy-logikk)
с (PROLOG != Prologue)
Може да се применат и други оператори од полингвистички карактер, наречени „огради“. Овие обично се прилози како „многу“ или „донекаде“, кои го менуваат значењето на множеството со помош на математичка [[формула]].
 
Во практична примена, [[програмски јазик|програмскиот јазик]] [[Пролог (програмски јазик)|Пролог]] е добро приспосебен за примена на неопределена логика и воспоставува база на „правила“ на кои тој се повикува за да изведува логика . Ваквото програмирање се нарекува [[логичко програмирање]].
 
Штом ќе се дефинираат неопределените релации, потоа може да се развијат неопределени [[релационална база на податоци|релационални бази на податоци]]. Првата неопределена релационална база на податоци, наречена FRDB е обмислена во дисертацијата на [[Марија Земанкова]]. Подоцна се јавиле и други модели како Баклс-Петриевиот модел, Прад-Тестемаловиот модел, Умано-Фукамиевиот модел или GEFRED моделот на Џ.М. Медина, М.А. Вила и други. Во контекст на неопределените бази на податоци, дефинирани се некои неопределени повикувачки јазици, од кои поистакнати се [[SQLf]] од П. Боск и други. и [[FSQL]] од Џ. Галиндо и други. Овие јазици дефинираат исвесни структури за да можат во нив да вметнат аспекти на неопределеност од [[SQL]] исказите како услови на неопределеност, компаратори на неопределеност, константи на неопределеност, ограничувања на неопределеност, прагови на неопределеност, лингвистички ознаки и така натаму.
457

уредувања