Михаил Герџиков: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Во учебната [[1899]]/[[1900]] година под името Тодор Луканов бил учител во гимназијата во [[Битола]] и станува член на [[ТМОРО]]. Во 1900 година е испратен во Солун за да му помогне на ЦК ТМОРО во изградувањето комитетска мрежа во Одринско. Кога е откриен од турските власти, во октомври 1900 година станал четник во четата на [[Христо Чернопеев]] во [[Кукуш]].
 
По решение на ЦК определен бил за претставник на [[ВМОРО|Организацијата]] во [[Одрински револуционерен округ|Одринскиот револуционерен округ]], а подоцна и за ревизор на четите во источниот дел на [[Тракија|Одринско]]. Во текот на ''[[Преображенско востание|Преображенското востание'']] во [[1903]] година практично раководел со ''Бојното тело'' и по негова команда со четите на [[Иван Варналиев]] и [[Христо Силјанов]] било заземено селото [[Василико]].
 
[[анархизам|Анархист]] по убедување, Герџиков во македонското револуционерно движење бил голем противник на [[Борис Сарафов]]. По директива на [[Задгранично претставништво|задграничните претставници]] на [[Македонска револуционерна организација|Организацијата]] во [[Софија]], дури лично престојувал во [[Белград]] кон крајот на [[1903]] година за да ги следи активностите на Борис Сарафов. По востанието тесно соработувал со левите сили во револуционерното движење.
 
== Подоцнежна дејност ==
Подоцна, во [[1919]] година во [[Софија]] учествувал во издавањето на списанието ''Билтен''. Тој е еден од потписниците на познатиот ''Апел'' од 1919 година во кој се пласира идејата за автономна Македонија. Во јуни 1919 година учествува во основањето на Федерацијата на анархокомунисти во Бугарија.
 
По превратот од [[1923]] година тој бил принуден да ја напушти [[Бугарија]] и заминал во [[Истанбул]]., а оттаму во [[Виена]] и [[Берлин]].
 
По формирањето на [[ВМРО (Обединета)]], Герџиков станал нејзин член. Но, поради нејзиното потпаѓање под комунистичко влијание, во [[1929]] година се отцепил од неа и формирал нова национална фракција. во Истанбул.
 
По [[Втората светска војна]] како анархист е репресиран од комунистичкиот режим. Умрел во [[1947]] година во [[Софија]].
 
== Надворешни врски ==
* [http://www.angelfire.com/super2/vmro-istorija/Knigi/spommg.html Спомени на Михаил Герџиков]
* [http://www.plovdivguide.com/figures/fig.php?id=504&lang_id=2&alpha=M Биографија на Герџиков] {{bg}}
 
6.514

уредувања