Разлика помеѓу преработките на „Биологија“

Додаден 1.441 бајт ,  пред 9 години
с (Бот Додава: sn:Chezvipenyu)
== Историски развој на биологијата ==
 
'''Сознанијата за живата [[природа]] постепено се стекнувале уште многу порано пред настанокот на биологијата како посебна научна област. Во далечното минатомина'''то, уште првобитните луѓе при собирањето на сопствената [[храна]] (разни растителни плодови и животни) почнале да распознаваат разни живи суштества. Подоцна, користејќи ги своитесвоипри родате пообемни познавања за живиот свет во природата, [[човек]]от почнува да култивира некои [[растенија]] и да припитомува [[животни]]. Во врска со тоа, познавањето на човекот за живите суштества се проширува, а се стекнуваат сознанија и за условите во кои живеат живите суштества. Пред се, било потребно не само тие корисни растенија и животни да се распознаваат, туку и да се знае начинот на нивното [[размножување]], како и поволните услови во кои тие најбрзо се размножуваат, [[раст]]ат и воопшто живеат. Сето ова укажува на фактот дека биологијата е многу стара наука. Меѓутоа, за воведување на терминот ''биологија'', кое се случило на почетокот од [[19 век]] од [[Франција|францускиот]] природонаучник [[Ламарк]] и [[Германија|германскиот]] научник [][Тревиранус]],научник како и до развитокот наТревиранусна една единствена биолошка наука, можело да се дојде откако се дознало дека сите живи суштества претставуваат единствена појава и поседуваат низа заеднички белези со што суштински се разликуваат од неживата природа. Денес биологијата е толку многу развиена, што претставува комплекс од субнаучни дисциплини.
Биологијата е природна наука која ги изучува живите организми-[[растенијата]],[[животните]],[[човекот]] и [[микроорганизмите]].Во состав на биологијата се развиле посебни делови:[[ботаника]],што ги проучува растенијата,[[зоологија]] што ги проучува животните и [[микробиологија]],што ги проучува микроорганизмите i бактериите.Ако ја разгледаме градбата на коските ќе дојдеме до сознаие дека секоја коска е изградена од два типа на коскено ткиво.Едниот тип ткиво влегува во градбата на телото на долгите коски и претставува надворешен слој на другите коски.Вториот тип е наречен СУНЃЕРЛИВА КОСКА,во која има повеќе празни простори во споредба со компактната,вистинска коска во кои има косената срцевина.сунѓерливата коска која е сместена на краевите на долгите коски во средината на другите dva vida na srcevini crvena koskena srcevina sto se naogja vo sungjerlivata koska koja e smestena на краевите на долгата.Жолтата коскена срцевина главно составена од масти,сместена во средината на долгата коска која е сместена на краевите на долгите коски и во средината на коската има Јадро.Јадрото е најголемата органела во градбата на клетката.
 
== Поделба на биологијата ==
Анонимен корисник