Картографска проекција: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][непроверена преработка]
Нема опис на уредувањето
 
==Гаус-Кригерова проекција==
Гаус-Кригеровата проекција спаѓа во групата напречнанапречни цилиндричнацилиндрични конформнаконформни проекцијапроекции, кај која земјатаЗемјата се смета за [[Ротација|ротационен]] [[елипсоид]]. Земјата го допира цилиндерот по еден допирен меридијан. Деформациите кај оваа проекција се зголемуваат со оддалечување од допирниот меридијан.
 
==Меркаторова проекција==
295

уредувања