Картографска проекција: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[непроверена преработка][непроверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
 
==Меркаторова проекција==
[[Image:Usgs map mercator.svg|frame|right|Меркаторова цилиндрична проекција.]]Меркаторовата проекција е конформна (аголна). Земјата го допира цилиндерот на Екваторот[[Екватор|екваторот]]. Мрежата од напоредници и меридијани се неправилни правоаголници, а деформациите се зголемуваат кон половите. Проекцијата не се користи за картирање на области кои се наоѓаат над 80 степени северна и јужна [[географска ширина]].
 
==Државна картографска проекција==
Во [[Република Македонија]], државна картографска проекција е Гаус-Кригеровата проекција. Таа е конформна, напречно-цилиндрич на проекција со пресликување на делови од Земјината површина на елиптични цилиндри, во зони од по 3 географска должина. Зоните се нумерирани од [[Гринички меридијан|Гриничкиот меридијан]] кон исток, а територијата на Македонија се наоѓа во седмата зона. Проекцијата на меридијанот со 21 степен источна географска должина во рамнина, претставува х-оска на координатниот систем, во кој у-оската е проекцијата на екваторот. За да се избегнат негативните вредности по у-оската, според препораките на Баумгартнер, сите точки на х-оската имаат вредност од 500 илјади метри.
 
[[ar:إسقاط الخرائط]]
295

уредувања