Елемент (математика): Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
:<math>x \in A \, </math>
 
велиме дека „''x'' е елемент на&nbsp;''A''“. Истоветни изрази се: „''x'' е член на&nbsp;''A''“, „''x'' припаѓа на&nbsp;''A''“, „<math>x</math> е во&nbsp;''A''“ и „''x'' лежи во&nbsp;''A''“. Во употреба се и изразите „''A'' го содржи ''x''“ и „''A'' го вклучува ''x''“, но некои автори ги користат со значење „''x'' е [[подмножество]] на&nbsp;''A''“.<ref>{{цитирана книга |author = Eric Schechter |title= Handbook of Analysis and Its Foundations |publisher= Academic Press |year= 1997|isbn= 0-12-622760-8 }} стр. 12</ref>
 
[[Наредба (информатика)|Наредбата]] за овој симбол во [[означувачки јазик|означувачкиот јазик]] [[LaTeX]] е „\in“.