Разлика помеѓу преработките на „Контексно слободна граматика“

с
нема опис на уредувањето
с
с
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
Во лингвистиката и информатиката '''контексно-слободна граматика''' ([[англиски јазик|англиски]]: Context-free grammar - CFG) е формална граматика каде што секое продукциско правило ја има формата
 
:V → w
 
каде V е нетерминален симбол и w is е стринг[[низа (информатика)|низа]] составенсоставена од терминали и/или не-теминали. Поимот " контексно-слободна" го објаснува фактот дека не-терминално V секогаш може да биде заменето со w, без разлика каде и да се појавува. Формален јазик е контексно слободен ако постои контексно-слободна граматика која го создава.
Контексно-слободните граматики се доволно моќни за да креираат синтакса на повеќето програмски јазици; всушност, синтаксата на повеќе програмски јазици е изградена врз основа на контексно-слободна граматика. Од друга страна пак, контексно-слободните граматики се доволно едноставни за да дозволат конструкција на ефикасни парсирачки алгоритми кои за даден стринг, одлучуваат дали и како ќе бидат созадени од граматиката.
 
Не сите јазици се контексно-слободни. Добро познат пример е бројач
{a<sup>n</sup> b<sup>n</sup> c<sup>n</sup> :n ≥ 0 }
множество од стрингови што содржи број на а буквата, да има исто толку и b букви, а исто толку и c букви.