Разлика помеѓу преработките на „Неопределено множество“

с
нема опис на уредувањето
с
с
'''Неопределените множества''' (наречени и '''„фази“ множества''' од [[англ.]] ''fuzzy sets'') се [[множества]] чии [[елемент (математика)|елементи]] се одликуваат со степен на припадност. Неопределените множествата ги вовел [[Љутфи Аскер Заде]] (1965) како дополнение на класичното поимување за [[множество]].<ref>L. A. Zadeh (1965) [http://www-bisc.cs.berkeley.edu/Zadeh-1965.pdf „Неопределени множества“]. ''Information and Control'' 8 (3) 338–353.</ref> Кај класичната [[теорија на множествата]], припадонста на елементите во множествата се определува бинарно според [[Биваленција|бивалентен услов]] — елементот или му припаѓа или не му припаѓа на едно множество. За разлика од тоа, теоријата на наопределените множества дозволува степенесто определување на припадноста на елементите на едномножество; ова се опишува со помош на [[функција на припадност]] со вредност некаде во интервалот [0,&nbsp;1]. Неопределените множествата ги генерализираат класичните множества, бидејќи [[функција-индикатор|функциите-индикатори]] на класичните множества се специјални случаи на функциите на припадност кај неопределените множества, т.е. кога во тој случај вредноста е 0 или 1.<ref>D. Dubois and H. Prade (1988) Fuzzy Sets and Systems. Academic Press, New York.</ref> Теоријата на неопределените множества ги нарекува класичните бивалентнин множества „рески множества“.
 
== Дефиниција ==