Разлика помеѓу преработките на „Википедија:Пет столба“

new images
с (Бот Додава: ms:Wikipedia:Lima tonggak)
(new images)
Сите правила и насоки на [[Википедија]] се базираат на основните '''пет столба''' кои го одредуваат карактерот на Википедија:
 
# [[Податотека:BluColumnBluePillar.jpgsvg|35п|лево]] '''[[Википедија:Што е Википедија|Википедија е енциклопедија]]''' која во себе вклучува елементи на општите енциклопедии, специјализираните енциклопедии и алманаси. [[Википедија:Што не е Википедија|Википедија '''не е''']] обична збирка на податоци. Таа не е колекција на [[Википедија:Не вметнувајте копии на основните извори|изворни документи]], ниту [[Википедија:Битност|тривијалности]], ниту [[wikt:|речник]], [[n:Главна страница|весник]], <!-- Wikipedia:Vanity page--> ниту експеримент за анархија или демократија, ниту пак веб директориум. Википедија исто така не е место за пласирање на лични мислења, искуства или аргументи – сите уредувачи мора да ја почитуваат политиката [[Википедија:Без оригинално истражување|без оригинално истражување]] и да тежнеат кон [[Википедија:Проверливост|точност]].
# [[Податотека:GreenColumnGreenPillar.jpgsvg|35п|лево]] '''[[Википедија:Неутрална гледна точка|Википедија има неутрална гледна точка]]''', што значи дека таа тежи кон создавање на статии кои не застапуваат поединечна гледна точка. Ова понекогаш бара претставување на повеќе гледни точки; точно претставување на секоја гледна точка; давање можност за претставување на секоја гледна точка, за да читателите имаат можност да разберат чија гледна точка се претставува; и непретставување на било која гледна точка како „вистина“ или „точна гледна точка“. Тоа подразбира наведување на [[Википедија:Проверливост|проверливи]], меродавни [[Википедија:Наведување на извори|извори]] секогаш кога тоа е можно, посебно во [[Википедија:Насоки за контроверзни статии|контроверзните статии]]. Кога ќе дојде до спор околу тоа која верзија е најнеутрална, прогласете примирје и маркирајте ја статијата дека нејзината неутралност е оспорена; деталите околу расправата водете ги на соодветната [[Википедија:Страница за разговор|страница за разговор]] и постапете според постапката за [[Википедија:Решавање на спорови|решавање на спорови]].
# [[Податотека:YellowColumnYellowPillar.jpgsvg|35п|лево]] '''[[Википедија:Текст на ГНУ Лиценцата за слободна документација|Википедија е слободна содржина]]''' која секој може да ја уредува. Сиот текст е достапен под т.н. [[ГНУ Лиценца за слободна документација|ГНУ Лиценца за слободна документација -{(GFDL)}-]] и може да се дистрибуира или поврзува во согласност со оваа лиценца. Имајте во предвид дека [[Википедија:Сопственост над статиите|статиите може секој да ги менува]] и дека никој не контролира ниту една статија; според тоа, се што првобитно ќе уредите може да биде немилосрдно уредувано и дистрибуирано по воља на заедницата. Не ги кршете [[Википедија:Авторски права|авторските права]] или делата кои се лиценцирани на начин кој не е во согласност со [[ГНУ Лиценца за слободна документација|ГЛСД лиценцата]].
# [[Податотека:OrangeColumnOrangePillar.jpgsvg|35п|лево]] '''[[Википедија:Вики етика|Википедија има правила на однесување]]''': Почитувајте ги другите [[ВП:КОРИСНИЦИ|Википедијанци]] дури и кога не се сложувате со нив. Останете [[Википедија:Цивилност|цивилни]]. Избегнувајте [[Википедија:Без лични напади|лични напади]] и претерани генерализирања. [[Википедија:Останете прибрани|Останете прибрани]] кога ќе дојде до вжештување на на атмосферата при уредувањето; избегнувајте [[Википедија:Најглупави уредувачки војни|глупави уредувачки војни]], следете го [[ВП:Правило за три враќања|правилото за три враќања]] и имајте во предвид дека Википедија на [[македонски јазик]] има {{БРОЈСТАТИИ}} статии на кои може да работите или да расправате за нив. Постапувајте според начелото на добра волја така што никогаш [[Википедија:Не нарушувајте ја Википедија за да докажете нешто|нема да ја нарушите Википедија за да докажете нешто]] <!--Wikipedia:Don't disrupt Wikipedia to illustrate a point--> и [[Википедија:Претпоставете ја добрата намери|претпоставете добра намера]] кај останатите уредувачи. Бидете отворени, не бидете исклучиви и на сите посакајте им добредојде.
# [[Податотека:RedColumnRedPillar.jpgsvg|35п|лево]] '''[[Википедија:Игнорирајте ги сите правила|Википедија нема цврсти правила]]''' освен овие пет општи принципи. [[Википедија:Бидете храбри|Бидете '''храбри''' при уредувањето, преместувањето и менувањето на статите]] затоа што задоволството во уредувањето се состои токму во тоа, иако треба да се тежнее кон совршенство, [[Википедија:Правила за уредување|совршенството не е неопходно]]. И не грижете се дека нешто ќе уништите. Сите претходни верзии на статиите се чуваат, така да не постои начин ненамерно да ѝ наштетите на Википедија или неповратно да ја уништите нејзината содржина. Но имајте на ум дека што и да напишете овде, можеби ќе биде сочувано за секогаш.
 
== Види исто така ==
1

уредување