Разлика помеѓу преработките на „Скопје“

Откажано уредување 2121771 од (92.53.49.222 | Разговор)
(Откажано уредување 2121771 од (92.53.49.222 | Разговор))
 
Во византиските документи градот е забележан како Скопија, а [[Словени|Словените]] го означувале и како Скопiе, Скопје, Скопље. За време на владеењето на цар [[Самоил]], Скопје станува дел од [[самоилово царство|Самоиловото царство]]. Во подоцнешниот период градот подпаѓа под власт на [[Византија]], [[Бугарија]] и [[Србија]], а на [[19 јануари]] [[1392]] градот го зазеле [[Османлии]]те и го добил името Ускуп (Üsküp).
Лазите се како не ви е страм ???
 
== Историја ==
60

уредувања