Разлика помеѓу преработките на „Катедрала Свети Владимир (Киев)“

нема опис на уредувањето
Од страна на [[Киевско-печерска лавра|Киевско-печерската лавра]] биле донирани еден милион тули. Дизајнот бил извршен во нео-византиски стил од страна на архитектите. Висината на крстот на главната купола е 49 метри (161 стапки).
 
Соборниот храм бил завршен во 1882 година, но целосно заедно со внатрешниот дел во 1896 година. Во текот на 1920 година, храмот бил оштетен во текот на Полско-советсдката војна. По доаѓањето на советската власт, објектот избегнал рушење. До Втората светска војна, храмот служел како музеј на религијата и атеизмот. Моштите на Света Барбара, маченичка од 3 век, биле префрлени во Манастир Свети Михаил (Киев)|манастирот Свети Михаил. Во периодот по војната, објектот останал еден од ретките места во СССР, каде туристите слободно можеле да ја посетат црквата.
По распаѓањето на Советскиот Сојуз, започнал спор околу сопственоста на катедралата помеѓу двете главни православни цркви, Украинската православна црква под автономен статус на Москва, и Украинската Православна црква - Киевска патријаршија, која во крајна линија ја добила контролата над црквата.