Разлика помеѓу преработките на „Помош:Разговорна страница“

страна > страница, и помали уредувања
(страна > страница, и помали уредувања)
'''СтраниСтраници за разговор''' се посебен тип на википедија статии, кои се користат за дискусија на промените што се прават во соодветните „главни“ статии.
Сите Википедија статии, кориснички странистраници, шаблони итн имаат своја '''странастраница за разговор'''.
 
* '''Разговор за статии''' се користи за дискутирање на промените што се прават на конкретната статија.
* '''Разговор за кориснички странистраници''' се користи за оставање пораки на корисниците. Кога ќе напишете нешто на нечија странастраница за разговор, кога тој корисник ќе се логира на Википедија ќе му се покаже порака: '''Имате нови пораки''' на врвот на секоја Википедија страница, се дури не ја отворат својата странастраница за разговор.
* '''Википедија странистраници за разговор''' се користат за дискусија на постоечки и развивани полисиначела (политики), насоки (водичи) и предлози.
 
Врската '''Разговор''' води кон страница во истиот [[Wikipedia:Именски простор|именски простор]] како и статијата, корисничката странастраница, или шаблонот со дополнително „Разговор“ пред двете точки, пример: ''Разговор:Википедија'', ''Разговор:Македонија'' итн.
 
== Основни правила за сите страни за разговор ==
 
== Кориснички страни за разговор ==
Сите корисници имаат соодветна странастраница за разговор. Доколку имате нови коментари во вашата странастраница за разговор ќе ви се појави пораката „Имате нови пораки“ на врвот на секоја Википедија странастраница.
 
За да оставите порака на друг корисник во неговата странастраница за разговор, кликнете на '''Разговор''' кога ја гледате неговата корисничка странастраница. Во листата на Скорешни промени можете директно да влезете на нечија странастраница за разговор со кликнување на (Разговор) до името на корисникот.
 
== Начин на однесување ==
=== Дали можам да правам што сакам на мојата странастраница за разговор? ===
Повеќете корисници ги третираат личните странистраници за разговор како обични и ги архивираат содржините повремено во лична подстранаподстраница.
 
Слободно уредете ја вашата лична странастраница според вашиот вкус, но имајте во предвид дека вашата страна за разговор служи пред се за комуникација на други корисници со вас. Некој може да се налути ако неможе да ја користи за таа намена.
 
== Како да се одржува двонасочен разговор ==
Ако пишувате поврзани пораки на повеќе лични странистраници за разговор, добиениот текст ќе биде тежок за следешеследење. Еве два система како да ги направите ваквите текстови почитливи:
 
* Копирајте го текстот на кој одговарате во страната за разговор на другиот корисник. Вашиот одговор оставете го веднаш под него и назабете го за да се познава.
* ''Или:'' Оставете порака на вашата странастраници за разговор дека ќе пратите одговор таму освен ако тие не побараат поинаку. Ова правете го во конверзации кои не сте ги започнале вие.
* Набљудувајте ја странатастраницата за разговор на соговорникот и кажете му дека може да одговори таму. Ова правете го во конверзации кои ги почнувате ''вие''.
 
== Други забелешки ==
* Освен специјалните странистраници, сите именски простори имаат соодветен именски простор за разговор. Сите страни во именскиот простор за разговор имаат префикс ''Разговор:'' пред името на соодветната статија. Пример, странитестраниците за разговор од главниот именскиот простор имаат префикс ''Разговор:'', а за личните страни ''Корисник_Разговор:''.
 
* [[Спам|Спамирањето]] е крајно непрепорачливо.